Fortsatt hög belastning på rättsväsendet

RÄTTSVÄSENDET2023-03-03

Myndigheterna inom rättsväsendet förutspår en fortsatt ökning av ärendebelastningen. I en gemensam rapport till regeringen skriver Polismyndigheten, Åklagarväsendet, Domstolsverket och Kriminalvården att mängden särskilt resurskrävande brott väntas öka, vilket leder till ökade resursbehov.

Den övergripande trenden är att antalet ärenden förväntas öka under prognosperioden 2023–2026, skriver de fyra myndigheterna i sin prognos. Men enligt rapporten finns skillnader mellan de olika myndigheterna. Rapporten understryker att det inte är självklart att ett ärende som inleds hos Polisen kommer att vandra vidare till alla efterföljande instanser i rättskedjan. Enligt rapporten förutser Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten att mängden särskilt resurskrävande brott kommer att fortsätta öka under perioden, medan det som kallas initialt volymstarka brott förväntas minska.

Den väntade ökningen av särskilt resurskrävande brott kommer enligt rapporten att leda till ökade resursbehov för myndigheterna, eftersom sådana brott genererar ett stort antal utredningsåtgärder hos Polisen, ökar trycket på åklagarkamrarna, leder till längre förhandlingstider hos domstolarna och ökat platsbehov hos Kriminalvården.

Antalet ärenden hos rättsväsendets myndigheter påverkas enligt rapporten av många olika faktorer, både interna och externa. De påverkande faktorerna är ofta svårmätbara och ibland helt okända. Det gör att det är mycket svårt att göra prognoser om framtida verksamhetsvolymer med hög träffsäkerhet.

Arbetssättet snabbare lagföring är en sådan påverkande faktor, som har lett till fler brottmålsdomar vid domstolarna. En annan faktor är förändrad lagstiftning, exempelvis slopad straffrabatt för unga myndiga vid allvarlig brottslighet, som bedöms ha lett till längre straff och ökad belastning på Kriminalvården.

Myndigheterna förutser fler svårutredda och komplexa brott samt fler brott av och mot barn. Det är förändringar som bedöms ske successivt över tid. En ökad risk för allvarliga incidenter beroende på demokratihotande strömningar och det säkerhetspolitiska läget bedöms också öka belastningen.

I slutet av rättskedjan förutser myndigheterna ökade volymer inom alla brottskategorier, vilket innebär fler brottmål i domstolarna och fler fängelseverkställigheter inom Kriminalvården.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA