Frivilliga på Trafikverket får ersättning

TRAFIKVERKET2023-01-24

Trafikverket fick hård kritik efter att myndigheten uppmanat anställda att arbeta gratis i samband med införandet av ett nytt planeringssystem för spårtrafiken. Nu säger myndighetens presschef Bengt Olsson till Publikt att de som ställde upp kommer att ersättas enligt avtal.

Det var i början av december som Expressen kunde avslöja att Trafikverket uppmanat sina anställda att utan ersättning hjälpa till ute på tågstationer i samband med införandet av ett nytt planeringssystem.

Gratisarbetet fick hård kritik från fackligt håll. Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchia kallade tilltaget för ett ”rent hån”. Även STs förbundsjurist Joakim Lindqvist var kritisk till upplägget.

– Det är inte god arbetsgivarpolitik. Det kan framstå som väldigt oskyldigt när det bara händer en enstaka gång. Men i teorin skulle en arbetsgivare kunna sätta det här i system på en arbetsplats där det finns mycket att göra, sade han då till Publikt.

Efter kritiken backade Trafikverket och meddelade att myndigheten skulle se över möjligheten att på något sätt ersätta de anställda som valde att hörsamma arbetsgivarens uppmaning. Frågan har därefter utretts av Trafikverkets HR-avdelning, och nu står det klart att alla anställda som deltog kommer att ersättas för arbetet enligt avtal, berättar presschefen Bengt Olsson.

– De med förtroendearbetstid kommer kunna byta tid mot tid. De med andra avtal kommer att få ersättning i enlighet med dem, säger Bengt Olsson till Publikt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Trafikverket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.