Funktionsnedsatta angriper regeringen

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2016-02-29
Handikappförbunden går till angrepp på regeringen. I en debattartikel hävdar dess ordförande Stig Nyman att regeringens försök att bromsa antalet assistanstimmar strider mot de mänskliga rättigheterna.

När regeringen i regleringsbrev till Försäkringskassan ger signaler om en översyn av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, med syftet att skära kostnader, är det en dolkstöt mot själva syftet i funktions­hinderspolitiken, anser Handikappförbunden. Om regeringen anser att ökningen av assistanstimmar är oskälig på grund av brottslig verksamhet måste den ta itu med de problemen och föreslå åtgärder.

”LSS är en rättighetslag med syftet att personer med omfattande funktionsnedsättningar ska kunna leva som andra. För många är en av insatserna enligt LSS, personlig assistans, en förutsättning för att de ska kunna leva ett oberoende liv. Att då bryta utvecklingen av assistanstimmarna utan någon förklaring är att sätta sig över lagen och innebär också ett underkännande av befolkningens rätt till jämlika levnadsvillkor”, skriver Handikappförbundens ordförande Stig Nyman i Svenska Dagbladet.

Handikappförbunden hävdar att ökningen av assistanstimmar är berätti­gad och beror på ökat behov hos personer med omfattande funktions­nedsättningar. Insatser som utjämnar klyftor i levnadsvillkor skapar stora samhällsvinster. Statens kostnader för assistans återbetalar sig i flera led, skriver Stig Nyman:

”Personer med behov av insatser enligt LSS måste ges tillgång till dessa insatser fullt ut i den utsträckning det behövs för att de ska kunna leva som ­andra. Detta är en mänsklig rättighet som Sverige har förbundit sig att uppfylla. Allt annat måste betraktas som en kränkning av lagen och av internationell rätt.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.