Handläggare behöver ökad kunskap om fusk

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2015-03-30
Gärningspersoner lurar staten på mångmiljonbelopp med hjälp av felaktiga intyg. Handläggare vid utbetalande myndigheter behöver ökad kunskap, hävdar Brottsförebyggande rådet, Brå, i en aktuell rapport.

Gärningspersoner får ut stora belopp i form av bidrag från välfärdssystemet med hjälp av felaktiga intyg som arbetsgivarintyg, läkarintyg, identitetshandlingar och tidrapporter inom assistans. Det är allt från småskaligt fusk till storskalig ekonomisk brottslighet i miljonklassen. De felaktiga intygen kan vara förfalskade, manipulerade eller skrivna i samförstånd med intygsgivaren, skriver rapportens författare Johanna Skinnari, Nicole Thorell och Lars Korsell i en debattartikel i Dagens Nyheter. 

De grövsta brotten sker ofta i organiserad form. Bedrägerier som sker genom företag riktar sig ofta mot Försäkringskassan (assistansersättning), Arbetsförmedlingen (företagarstöd) och länsstyrelserna (statlig lönegaranti).

”Handläggare vid utbetalande myndigheter behöver ökad kunskap om lagstiftningen. Myndigheterna bör därför fortlöpande utbilda sin personal. Inte minst deras jurister har en viktig roll i att ta fram konkreta exempel så att handläggarna vet hur de ska skriva, till vem och i vilka situationer”, skriver de tre utredarna.

Enligt rapporten används lagen om underrättelseskyldighet alldeles för sällan. När lagen var ny genomfördes utbildningar och den ökade kunskapen ledde till att fler underrättelser skrevs jämfört med dagens situation, skriver rapportförfattarna.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.