Gd tror på minskade skador i Kriminalvården

KRIMVÅRD2006-06-09

Utbyggnaden av antalet anstaltsplatser, större personaltäthet och ökad sysselsättning för de intagna ska minska arbetsskadorna i Kriminalvården, säger generaldirektör Lars Nylén.

I går publicerade försäkringsorganisationen Afa en rapport som visade att kriminalvårdare löper störst risk att drabbas av arbetsskador (se länk ovan till höger). Efter rapporten gick Kriminalvårdens chef Lars Nylén ut med ett pressmeddelande:

– Allt fler fängelsedömda i kombination med utvecklingen av frivårdspåföljder har lett till ett mer svårhanterligt klientel på anstalterna.

Två av tre arbetsplatsolyckor som drabbar kriminalvårdare beror på våld eller hot.

– Ökad säkerhet i Kriminalvården går hand i hand med förbättrat arbetarskydd för personalen. Vi måste stötta personalen att inte bli manövrerade av de intagna. Personalen ska kunna sätta upp handen och säga stopp, och tydlig gränssättning är också något som de intagna innerst inne tycker är bra, säger Lars Nylén.

Kriminalvårdens generaldirektör tror att de nya anstalter som nu byggs kommer att minska riskerna för personalen:

– Kriminalvårdens lokalförsörjningsprojekt kommer att minska trycket på anstalter och häkten och ge en mer rationell och modern institutionsverksamhet. Det är ett bland flera sätt att minska risken för arbetsplatsolyckor.

Han pekar också på att det är viktigt att ge de intagna sysselsättning.

Lars Nylén
Lars Nylén

Fakta Kriminalvården

Kriminalvården planerar 1 753 nya platser fram till år 2010.

200 nya kriminalvårdare utbildas just nu för att arbeta vid den nya anstalten Salberga i Sala, som öppnas nästa vår.

Andra pågående byggnationer är Västervik Norra, Kumla och Skänninge. Till det kommer 12 andra byggprojekt.

Kriminalvården har cirka 8 500 anställda. De senaste åren har antalet arbetsskador varierat mellan 160 (2005) och 203 (2002).

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA