Gemensamma insatser fick effekt

FÖRSÄKRINGSKASSAN2014-05-07

Rehabiliteringsåtgärder som är arbetslivsinriktade har effekt. De leder till kortare sjukskrivning och ökad chans till jobb. Det skriver Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan i en utvärdering som överlämnats till regeringen.

Sedan 2012 samarbetar Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kring sjukskrivna. Förra året gjorde myndigheterna 22 000 gemensamma kartläggningar.

Enligt myndigheternas rapport har 48 procent av dem som fått arbetslivsinriktade insatser och hunnit lämna samarbetet under 2013   gått vidare till ett arbete eller utbildning, ytterligare 20 procent har gått in i ett arbetsmarknadspolitiskt program eller öppen arbetslöshet.

Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har också bedrivit en försöksverksamhet där sjukskrivna personer slumpmässigt delats in i två grupper.

I försöksgruppen kallades sjukskrivna till gemensam kartläggning på en gång medan kontrollgruppen fick vänta i tre månader. Utvärderingen visar att sannolikheten att avsluta sjukfallet var 4,8 procentenheter större för försöksgruppen jämfört med kontrollgruppen

Sannolikheten att ha gått till arbete eller utbildning var 5,5 procentenheter större för försöksgruppen.

”Den här rapporten visar tydligt att rehabiliteringsinsatserna har en effekt, och det är värdefullt. Det finns fortfarande stora kunskapsluckor kring vilka insatser som är effektiva för att främja sjukskrivnas återgång i arbete, därför är det ett av våra högst prioriterade analysområden”, skriver Laura Hartman, analyschef på Försäkringskassan i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA