Gravida anmäler ofta diskriminering

JÄMSTÄLLDHET2012-03-09
Unga kvinnor blir systematiskt diskriminerade i arbetslivet när de är gravida eller ska vara föräldralediga. Det får allvarliga konsekvenser för deras fortsatta arbetsliv, hävdar DO.

Fyra av tio anmälningar som Diskrimineringsombudsmannen, DO fick in under 2011 berörde arbetslivet. Av dem gällde ungefär en fjärdedel diskrimineringsgrunden ”kön”, och mer än varannan av dessa rörde missgynnande i samband graviditet. Dessutom fick DO in 61 anmälningar som handlade om missgynnande i samband med föräldraledighet.

”Den röda tråden i dessa anmälningar är det faktum att kvinnor föder barn och att kvinnor tar ut större delen av föräldraledigheten, vilket leder till att de inte får samma villkor i arbetslivet”, skriver DO i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet berättar myndigheten om ett antal enskilda fall där kvinnor diskriminerats sedan arbetsgivaren fått reda på att de varit gravida. Exemplen har hämtats från både privata och offentliga arbetsgivare.

DO föreslår att föräldraförsäkringen blir mer individualiserad och att en större del av föräldraledigheten knyts till papporna:

”En jämn fördelning av föräldraförsäkringen är bra både utifrån ett jämställdhetsperspektiv, som främjar jämställdheten på arbetsmarknaden och bidrar till att båda föräldrarna har möjlighet att kombinera barn och jobb på samma villkor, och ett barnperspektiv som ger barnet möjlighet att ha en nära relation med båda sina föräldrar”, kommenterar DO Agneta Broberg i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.