Hälften har valt privat förmedling

AMS2007-10-23

Ams försök med samarbete med privata förmedlingar är i full gång. I Norrköping har varannan sökande som fått chansen valt bort arbetsförmedlingen till förmån för ett privat alternativ.

Sedan i juli erbjuds vissa arbetssökande i tre län att prova arbetsförmedling via privata aktörer. Hittills har ungefär 450 personer nappat på erbjudandet, som ingår i ett försök att förbättra matchningen mellan sökande och lediga jobb.

Norrköpingsregionen står hittills för hälften av dem som har tackat ja till privat förmedling, 229 personer. I snitt har ungefär varannan tillfrågad valt bort arbetsförmedlingen.

Vad kan de privata aktörerna erbjuda som inte arbetsförmedlingen kan?

–De har mer tid att lägga på varje individ, säger Maria Flärdh, som ansvarar för försöket på arbetsförmedlingen i Norrköping. Och då händer det mer, givetvis. Vi har fler att hantera och fler målgrupper. Vi sköter också inskrivning och jobbar med mycket andra saker, till exempel utbildning.

Än finns inga resultat att jämföra. Däremot har det blivit tydligt hur komplex förmedlingsverksamheten är, och hur snårigt regelverket kan vara att tillämpa.

–Man ska ha klart för sig att det här är ett svårt uppdrag, säger Maria Flärdh. Det ställer stora krav på förmedlingarna. Väldigt många saker måste bli tydligare om det ska komma i skarp drift.

De flesta är positiva

Arbetsförmedlingens personal har reagerat olika på att verksamheten konkurrensutsätts.

–Det finns alla varianter, säger Maria Flärdh. En del är lite rädda och ser en risk. Men överlag är folk positiva. De tycker att det är spännande att se hur det blir.

Samverkan med privata företag kring olika målgrupper är heller inget nytt, påpekar hon.

–Vi har ju redan ett etablerat samarbete, till exempel med Manpower, Pema Arbetskraft och Bemanningsproffsen. Privata förmedlingar är ytterligare ett komplement. Det är ett vinna-vinna-koncept både för samhället och individen att folk får jobb, och att det går fortare.

Försöksverksamheten avslutas nästa sommar. Men Ams planerar redan nu att utvidga samarbetet kring jobbförmedling så att det även omfattar personer i Jobb- och utvecklingsgarantin, tidigare aktivitetsgarantin.

Ams försök

Ams försöksverksamhet omfattar långtidsarbetslösa ungdomar och utrikes födda, samt sökande som har nedsatt arbetsförmåga till följd av funktionshinder.

Ett urval av dessa får välja mellan privat och offentlig förmedling. I Norrköpingsområdet har hittills 467 sökande fått frågan. Av dem valde 229 det privata alternativet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA