Hamnarbetarförbundet varslar om total strejk

KONFLIKT2019-02-28
Hamnarbetarförbundet varslar om total strejk från 6 mars. Varslet är ett svar på arbetsgivarens varsel om lockout från samma dag. Ingen lösning på konflikten är i sikte.

Hamnarbetarnas strejkvarsel omfattar cirka 1 000 medlemmar i hamnar på ett tjugotal orter.

”I den analys som vi gjort i förbundsstyrelsen och i övriga förbundet i stort så ser vi ingen annan lösning eller utväg än att vi nödgas varsla om total arbetsnedläggelse i alla Sveriges Hamnars medlemsföretag”, säger Erik Helgesson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet, till Ekot.

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar har varslat om en flera månader lång lockout för alla medlemmar i Hamnarbetarförbundet på lediga dagar från 6 mars till och med juli. Hamnarbetarna svarade med sitt varsel om total arbetsnedläggelse i alla svenska hamnar.

”Det får stora och allvarliga konsekvenser, framförallt för tredje man och företagen som har varor som ska importeras och exporteras via hamnarna. Sedan har vi inte hunnit titta i detalj på varje hamn och varje ställe, det får vi återkomma till”, säger Mattias Dahl, Transportföretagens VD, till Ekot.

Åtgärderna gäller tills vidare, tills Hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren träffar kollektivavtal eller varslet särskilt återkallas eller ändras, skriver Hamnarbetarförbundet på sin webbplats:

”Med hänsyn till de allvarliga konsekvenser stridsåtgärder av denna omfattning kan få för särskilda verksamheter i Sverige kommer Hamnarbetarförbundet positivt beakta ansökan om dispenser från stridsåtgärderna under förutsättning att det finns beaktansvärda skäl. Det är endast förbundet centralt som kan bevilja dispens från dessa stridsåtgärder.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.