Hamnstrejken avblåst i sista stund

KOLLEKTIVAVTAL2019-03-06
Konflikten i de svenska hamnarna är avblåst. Dagen innan Hamnarbetarförbundets totalstrejk skulle inledas nådde parterna en överenskommelse som ger förbundet ett andrahandsavtal.

Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarna i Sveriges hamnar förhandlade med medlarstöd de sista dygnen. När medlarna föreslog en uppgörelse som innebar att fackförbundet fick rätt att organisera sig lokalt nåddes en överenskommelse.

Avtalet innebär bland annat att Hamnarbetarförbundet kan teckna lokala avtal och utse skyddsombud på arbetsplatser. Däremot kommer alla hamnarbetares arbetsvillkor att också i fortsättningen följa det centrala kollektivavtal som Transport träffat med Sveriges hamnar.

”Jag är lite tagen för jag vet hur många medlemmar som har offrat så mycket de senaste veckorna, och i vår historia, för att vi skulle kunna uppnå detta”, kommenterade Hamnarbetarförbundets ordförande Erik Helgesson till Dagens Nyheter efter undertecknandet.

”Detta andrahandsavtal innebär att den flera decennier långa konflikten med Hamnarbetarförbundet är löst. Vi har nu fredsplikt med Hamnarbetarförbundet. Hamnarbetarförbundets strejker är avblåsta och arbetet i hamnarna kan återgå till det normala”, kommenterar Mattias Dahl, vd i arbetsgivarorganisationen Transportföretagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.