Annons:

Beppe Grillo – det italienska valets stora överraskning. Foto: Giorgio Brida/CC BY
Beppe Grillo – det italienska valets stora överraskning. Foto: Giorgio Brida/CC BY

Han skyller krisen på de statsanställda

ITALIEN2013-03-06

Det italienska valets enda riktiga vinnare, komikern Beppe Grillo, har utsett de statsanställda till statsskuldens syndabockar. Och den avgående regeringen har förlängt lönestoppet.

Av:  Kristina Wallin

Valet gav center-vänsterkoalitionen, ledd av Demokratiska partiets Pier Luigi Bersani, majoritet i parlamentets ena kammare. Men i senaten måste man få stöd från antingen Silvio Berlusconis högerparti eller Beppe Grillos populistiska Femstjärnerörelse. Det innebär att det blir mycket svårt att bilda en regering.

Men oavsett regering blir det hårda tider för de statsanställda. Tidigare regeringar hade redan dragit åt svångremmen för dem, och Beppe Grillo ser dem som en av de största orsakerna till landets enorma statsskuld. Efter valet konstaterade även Pier Luigi Bersani att det måste sparas på den offentliga sektorn.

Det resonemanget har Rossana Dettori, ordförande för FP Cgil, det största facket för offentliganställda, ingen förståelse för:

– Beppe Grillo ser de statligt anställda och oss fackförbund som landets priviligierade invånare. Det är svårt att förstå när en vanlig statsanställd kanske får ut 1 200 euro efter skatt. De statsanställda är alla regeringars bankomat.

Även det näst största facket för offentliganställda, Cisl FP, har svårt att följa Beppe Grillos resonemang.

– Förhoppningsvis är det bara ännu en av de slogans han slänger ur sig. Många statligt anställda har ju faktiskt röstat på honom. Visst finns det mycket ineffektivitet inom den offentliga sektorn, men nu nöjer man sig med att låta de anställda betala för krisen, säger dess ordförande Giovanni Faverin.

Förutom lönestopp och eventuella lönesänkningar kommer de offentliganställda, som alla andra italienare, tvingas betala för de högre räntekostnader som blivit följden av att finansmarknaden inte längre litar på landets betalningsförmåga.

Rossana Dettori hoppas att parlamentet tar sitt kollektiva ansvar och gör något positivt för Italien.

– Men det känns bara som en förhoppning i dag, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA