Handläggares attityder kartlagda

FÖRSÄKRINGSKASSAN2013-06-13
Hälften av handläggarna på Försäkringskassan anser att rehabiliteringskedjans regelverk är tydligt, och bara ett fåtal att det är flexibelt. De handläggare som är negativa till Försäkringskassan är ofta också kritiska till regelverk och rutiner i handläggningen.

2008 ändrades många av reglerna i sjukförsäkringen. Samtidigt ändrades Försäkringskassans organisation. Nu har Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, undersökt hur handläggarna ser på sitt arbete och sin roll som tjänsteman vid Försäkringskassan.

Undersökningen visar att handläggarnas syn på Försäkringskassan som arbetsgivare, organisatör av arbetet och myndighet har betydelse för hur de ser på regelverk och rutiner. De som har en positiv syn på Försäkringskassan har också en positiv syn på rehabiliteringskedjan och skriftligt handläggningsstöd. Vad som är hönan och vad som är ägget, vågar dock inte ISF uttala sig om. På omvänt sätt är de handläggare som är negativa till Försäkringskassan ofta kritiska till regelverk och rutiner.

Enligt ISF är en slutsats att det kan vara svårt att påverka hur olika handläggare arbetar om Försäkringskassan samtidigt inte lyckas förändra synen på myndigheten som sådan.

Det mest uppskattade handläggningsstödet är samtal med kollegorna, följt av konsultation med specialister.

”Handläggarna är olika varandra i viktiga avseenden, och det har betydelse för hur de ser på det dagliga arbetet. Försäkringskassan måste ta hänsyn till att handläggarna fungerar olika”, skriver projektledare Nina Granqvist på ISF i ett pressmeddelande.

STs avdelning på Försäkringskassan har varit kritisk mot undersökningens utformning, som från början innehöll frågor som handlade om partipolitik och kunde tolkas som åsiktsregistrering.

Avdelningens vice ordförande, Thomas Åding, är fortfarande frågande till nyttan med undersökningen.

Jag kan inte se hur slutsatserna ska kunna gå att använda. Jag förstår inte vad man är ute efter, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.