Här tjänar männen 4 500 kronor mer än kvinnorna

LÖNER2005-11-08

Kvinnorna vid Vägverket Mälardalen tjänar i snitt 4 500 kronor mindre än männen. Men personalchefen bedömer inte att det är fråga om osakliga löneskillnader.

Snittlönen för kvinnorna vid Vägverket Mälardalen är 23000 kronor och för männen 27500 kronor i månaden.

Även inom en och samma grupp skiljer sig lönerna åt. Till exempel har kvinnliga projektledare cirka 800 kronor mindre i snitt än sina manliga kolleger.

Personalchefen Anders Löfgren förklarar att projektledarna är uppdelade i två grupper:

– Flertalet kvinnor jobbar med trafiksäkerhet och miljö, medan männen dominerar den grupp som arbetar med vägprojekt, vilket till en del förklarar löneskillnaden.

En annan förklaring är enligt Anders Löfgren att männen ofta har längre erfarenhet än kvinnorna, som i många fall är nyrekryterade.

– Det här tar tid att förändra. Men fram till 2010 går 30 män i pension, vilket gör att vi kan anställa fler kvinnor.

STs sektionsordförande Samuel Ohlsson har inte heller uppfattat att det finns osakliga löneskillnader inom myndigheten.

– Men vi arbetar just nu med att se över lönerna. Om det finns osakliga löneskillnader utgår jag från att de rättas till.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA