
Hård kritik mot museiledningen i brev till regeringen
De fackliga organisationerna vid Statens museer för världskultur kritiserar i ett brev till kulturdepartementet överintendent Ann Follins utredning om museernas framtid och myndighetens omorganisation. De uppmärksammar också att mobbning är vanligt förekommande.
Endast en dryg tredjedel av medlemmarna i ST på Statens museer för världskultur har högt förtroende för myndighetens ledning. Närmare hälften, 48 procent, säger att förtroendet är lågt eller saknas helt, enligt en medlemsenkät som den lokala ST-sektionen nyligen gjort. Även bland medlemmarna i Saco-S är förtroendet för ledningen lågt, enligt en gemensam skrivelse från facken till kulturdepartementet.
STs sektionsordförande Dimitra Polidis kopplar resultatet till den organisationsförändring och den utredning om museernas framtid som överintendent Ann Follin genomfört. I utredningen föreslås att myndighetens tre museer i Stockholm – Medelhavsmuseet, Etnografiska museet och Östasiatiska museet – flyttar ihop.
– Större delen av de anställda har inte haft insyn i förändringsprocessen och utredningsarbetet, säger Dimitra Polidis. Arbetsgivaren har valt ut vilka som ska ingå i olika arbetsgrupper. De som haft möjlighet att påverka har uppgett att de har högt förtroende för ledningen, och de som inte kunnat påverka har svarat att de har lågt förtroende.
Även de fackliga företrädarna har ställts vid sidan av, anser hon.
– Vi har till exempel haft många konsulter inne, men vi fick ingen information i förväg. Vi påtalade att arbetsgivaren måste förhandla om sådana frågor, men jag fick se uppdragsbeskrivningarna först när jag begärde ut dem från registratorn.
I medlemsenkäten framkommer att flertalet tycker att det är lågt i tak på myndigheten. Fyra av tio anser att det förekommer mobbning och kränkande särbehandling, och lika många säger sig ha varit mer eller mindre utsatta själva under de senaste fyra åren.
– Det tycker vi är väldigt höga siffror, säger Dimitra Polidis.
Ann Follin säger till Publikt att ledningen ser allvarligt på uppgifterna om mobbning och kränkande särbehandling, och att företagshälsovården Previa ska komma in och arbeta med arbetsmiljöfrågor.
Hon säger att hon tycker att det var väldigt tråkigt att de lokala facken lämnade in en kritisk inlaga till departementet.
– Det har även flera medarbetare reagerat starkt på. Samtidigt håller jag med om att vi har en hel del som vi behöver jobba med. Vi behöver arbeta kraftfullt med arbetsmiljön, problemen har varit kända långt innan jag kom hit.
Hon anser att personalen varit delaktig i förändringsarbetet.
– Men man kan säga att en lärdom vi dragit är att det är viktigt att vara tydlig med vad man bjuder in till. Det har funnits förväntningar om att underlaget ska vara representativt, men vi har ingen samsyn i organisationen och i slutändan är det jag som myndighetschef som ansvarar för våra rapporter till regeringen.
Enkäten skickades till samtliga 38 ST-medlemmar på myndigheten. 29 svarade, vilket motsvarar drygt 76 procent.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.