Hätsk debatt inom polisen

KRITIK2007-12-06

Rikspolischefen Stefan Strömberg skakar av sig den massiva kritik mot honom som framförts i en debattartikel av tre företrädare för landets polischefer.

– Vi bedriver ett mycket omfattande förändringsarbete som syftar till att höja polisens mål att bli bättre. Ett sådant arbete möter inte alltid bara entusiasm, utan innebär att ett invant arbetssätt ifrågasätts, säger Stefan Strömberg till Dagens Nyheter, DN.

Det var i DN angreppet mot Stefan Strömberg publicerades. I en debattartikel ges bilden av rikspolischefen som en kringskuren kung som förverkat sitt förtroende bland polisens chefer.

Artikeln är undertecknad av Anders Westlund, Björn Engblom och Charlie Magné, ordförande för chefsföreningarna inom Polisförbundet i Stockholms, Västra Götalands respektive Skåne län, som representerar cirka 700 polischefer och kommissarier.

”Att som rikspolischef aldrig kunna se något bra resultat av den verksamhet som han varit chef över i snart tre år är märkligt. Är inte detta också ett underbetyg åt honom själv?”, undrar de tre polischeferna.

Polischeferna anser också att det är ett felgrepp att Rikspolisstyrelsen tagit fram personer från andra myndigheter än polisen som kandidater till länspolismästartjänster.

Stefan Strömberg säger till DN att han är överraskad över den skarpa tonen i debattartikeln, men att det inte är så konstigt att det i en så stor organisation finns ett motstånd mot nytänkande.

­– Polisen är en poliskår. Det betyder att man kanske inte är så öppen för att släppa in personer utifrån. Men vi måste ta in folk som kan annat än det som man typiskt lär sig som polis, säger Stefan Strömberg, som vill öppna för att rekrytera andra än poliser till tjänster som länspolischef.

”Rikspolischefens återkommande uppmaning om att vi ska leverera saknar varje drag av uppmuntran och insikt om hur vi arbetar. Det torra och stela budskapet bidrar snarare till olust och ovilja”, skriver polischefernas representanter.

Debattartikeln riktar sig direkt till justitieminister Beatrice Ask och utmynnar i kravet ”att justitiedepartementet vidtar åtgärder så att inriktningen förändras så att polischefer och personal i en acceptabel arbetsmiljö åter ska kunna utföra sitt arbete på bästa sätt”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA