Bild: Mostphotos

Högskolestudenterna blev fler förra året

HÖGSKOLAN2021-03-26

Antalet helårsstudenter i högskolan ökade kraftigt på både grundnivå och avancerad nivå på grund av coronapandemin, konstaterar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, efter en granskning.

UKÄ har gått igenom universitetens och högskolornas årsredovisningar och konstaterar att antalet anslagsfinansierade helårsstudenter ökat med 17 800 vid de 33 lärosäten som ingått i analysen. Också de betalande studenterna blev fler, trots pandemin, men ökningstakten var lägre än tidigare år.

Under 2020 var de totala kostnaderna för verksamheten vid de 33 lärosätena 76,9 miljarder kronor. Det är en ökning med 1 miljard kronor jämfört med 2019. Om man väger in kostnadsutvecklingen inom statlig sektor var kostnaderna enligt UKÄ oförändrade jämfört med föregående år, trots den kraftigt ökade utbildningsvolymen.

En orsak till de begränsade kostnadsökningarna är enligt analysen pandemins effekter på lärosätenas verksamhet. Driftskostnaderna har blivit betydligt lägre jämfört med föregående år till följd av ett minskat resande, samtidigt som personalkostnaderna har ökat vid många lärosäten. Det beror till stor del på ökade kostnader för statliga avtalspensioner och ökad semesterlöneskuld, konstaterar UKÄ, men också på att de anställda blivit fler vid många lärosäten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA