Högste chefen inte orolig

INSTITUTIONSSTYRELSEN2003-12-01

1993 tog staten över tvångsvården för att höja kvaliteten. Men ännu saknas uppgifter om personalens kompetens.

I början av 90-talet underkände statsmakterna den kommunala tvångsvården: personalen saknar den höga kompetens som krävs vid denna typ av vård, konstaterade till exempel riksdagens socialutskott. Regeringen betonade att den nya myndighet som fick överta ansvaret, Statens institutionsstyrelse (SiS), skulle lägga särskild vikt vid utvärdering, uppföljning och utbildning av personal.

I dag är SiS en av de större statliga myndigheterna med cirka 2 300 anställda. Men ännu snart tio år efter reformen vet myndigheten inte hur väl den klarat kraven om utbildad och kompetent personal. Först i höst kommer uppgifter från alla institutioner om utbildningsnivån att finnas i myndighetens dataregister.

– Enligt de uppgifter vi fått in hittills har drygt hälften av personalen någon form av högskoleutbildning, säger SiS generaldirektör Sture Korpi.

Ofta rör det sig om den särskilda 20-poängskurs för socialt behandlingsarbete som ges på Växjö universitet.

Hur utbildnings- och kompetensnivån ser ut bland de tillfälligt anställda vet han inte, och tänker inte ta reda på det heller.

– Det är naturligt att satsa på den fasta personalen, anser han.

Ändå är en tredjedel av SiS personal just tillfälligt anställd, antingen som vikarier eller som timanställda. Det är mer än dubbelt så många som på en genomsnittlig arbetsplats (se tabell).

Sture Korpi hävdar att siffrorna, hämtade från hans egen myndighet, ger en överdrivet negativ bild av situationen. Men det är för många, anser han, och det kan påverka kvaliteten i verksamheten.

– Det nya arbetstidsavtalet med periodplanerad arbetstid kommer att minska behovet av tillfällig personal, tror Korpi.

– Det är klart att det är slitsamt och inte bra för kontinuiteten med så många vikarier, säger Ingvar Larsson, ordförande i ST-SiS.
En intressant lösning vore att ha fast anställda vikarier, tycker Ingvar Larsson.

– Då skulle man även där kunna ha krav på en lägsta kompetensnivå.

Parterna är ense om att nivån måste höjas genom rekrytering och utbildning.

– Men vi från facket tycker att det har varit för låg takt i arbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA