Höjd pensionsålder för myndighetschefer

PENSION2023-09-28

Myndighetschefer bör kunna vara kvar på sin post lika länge som andra anställda, det vill säga till 69 års ålder. Det skriver regeringen i budgetpropositionen. 

Rätten att stanna kvar i anställning regleras i lagen om anställningsskydd, las, och där har åldersgränsen höjts successivt och är nu 69 år. Men las gäller inte myndighetschefer. För dem är det i stället regeringens praxis som styr möjligheten att kvarstå i anställning.

Hittills har praxis varit en rätt att kvarstå i tjänst till månaden innan myndighetschefen fyller 65. Nu slår regeringen fast att även myndighetschefer ska kunna få ett längre arbetsliv, närmare bestämt till månaden innan 69-årsdagen.

Reformen innebär ingen förändring vad gäller praxis för mandattid. Även i fortsättningen är den normalt sex år, med en möjlig förlängning i tre år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Pension
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA