Mariette Hansen arbetar i normala fall på Skatteverkets fastighetsavdelning på kontoret i Söderhamn. Nu är hon inlånad på Tillväxtverket.
Bild: Peter Engström
Mariette Hansen arbetar i normala fall på Skatteverkets fastighetsavdelning på kontoret i Söderhamn. Nu är hon inlånad på Tillväxtverket.

Hon är utlånad på distans

TILLVÄXTVERKET2020-04-23
Tillväxtverket lånar in närmare 200 handläggare från andra statliga myndigheter för att hantera företags ansökningar om stöd vid korttidspermitteringar. Mariette Hansen på Skatteverket är en av dem. ”Jättebra att vi kan vara där det behövs som mest just nu”, säger hon.

Tillväxtverket har regeringens uppdrag att besluta om stöd till företag vars anställda på grund av coronapandemin måste gå ned i arbetstid, så kallad korttidspermittering eller korttidsarbete. När myndigheten öppnade för ansökningar 7 april kom det in 15 000 bara det första dygnet.

För att klara anstormningen har Tillväxtverket slutit avtal med Skatteverket, Naturvårdsverket, Bolagsverket och Energimyndigheten om inlån av personal som kan beta av ärendehögen. Av de runt 180 inlånade handläggarna kommer fler än hälften från Skatteverket, enligt avdelningschefen Tim Brooks på Tillväxtverket.

Mariette Hansen.
Bild: Peter Engström
Mariette Hansen.

En av dem är Mariette Hansen, som i normala fall arbetar på Skatteverkets fastighetsavdelning på kontoret i Söderhamn. På grund av smittorisken hade hon flyttat hem arbetsplatsen redan före utlåningen, och även de nya arbetsuppgifterna utförs på distans i hemmet.

– Det har varit en utmaning, men jag tycker att det har fungerat väldigt bra, säger hon. Vi har gått en utbildning på distans, vi får god stöttning av cheferna och har avstämningsmöten varje dag.

Hela hennes team på sex personer ingår i förstärkningen på Tillväxtverket, vilket inneburit att hon har distansarbetskolleger som hon känner väl. Beslutet om utlåning togs av chefen utan att hon eller kollegerna tillfrågades, men hon har inte hört något negativt.

– Alla har varit väldigt positiva. Det känns som att vi verkligen får göra nytta där det behövs som mest för samhället just nu. Och även om vi inte hade specialkunskap om detta från början har vi stor vana vid myndighetsutövning och att snabbt handlägga ärenden.

Frågan om utlåning har varit uppe mellan parterna på Skatteverket, men det gick väldigt fort, konstaterar STs avdelningsordförande Anders Tell.

– Det var snabba ryck. Det tog bara några dagar från det att Tillväxtverket frågade tills beslutet var fattat. Men det handlar ju om att undvika konkurser så det måste ske skyndsamt, annars tjänar stödpaketet inget till.

Beslutsgången underlättades av att det sedan flyktingvågen 2015, då Migrationsverket fick ett tillfälligt personaltillskott från andra myndigheter, finns ett centralt avtal i staten om inlåning av personal att utgå ifrån.

En risk- och konsekvensanalys har gjorts, där de fackliga organisationerna har deltagit.

– Det var överlag positivt, även om utlåningen kan påverka längre fram, säger Anders Tell. Och utlåningen har inte påverkat exempelvis beskattningsverksamheten, där all personal behövs så här i deklarationstider.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.