Bild: Oscar Samuelsson/Regeringskansliet

Hon blir ny generaldirektör på Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2024-02-02

Regeringen har utsett Maria Hemström Hemmingsson till ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering. Hennes uppdrag är att göra myndigheten mer effektiv och att öka kraven på arbetssökande.

Under fredagen presenterade arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson, L, en ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Det blir Maria Hemström Hemmingsson som tar över rollen efter Maria Mindhammar, som i höstas lämnade myndigheten för att bli generaldirektör på Migrationsverket.

– Jag är väldigt glad över förtroendet att leda Arbetsförmedlingen framåt. Jag ser fram emot att göra det, inte för att det är enkelt utan för att det är viktigt, sade Maria Hemström Hemmingsson under pressträffen.

Maria Hemström Hemmingsson, som tillträder tjänsten 1 mars i år, är doktor i nationalekonomi. Hon är i dag generaldirektör på Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU. Från maj 2018 till maj 2019 var hon tillförordnad generaldirektör på Försäkringskassan, sedan Ann-Marie Begler sparkats av den dåvarande regeringen under uppmärksammade former. I den rollen fattade hon beslut om att köpa ut avdelningsdirektören Lars-Åke Brattlund för 3,1 miljoner kronor.

Under pressträffen betonade Johan Pehrson vikten av att Arbetsförmedlingen framöver ställer högre krav på arbetssökande och blir mer effektiv. Han ville dock inte precisera vad myndigheten ska spara in på, utöver att rationalisera genom digitalisering.

Maria Hemström Hemmingsson lyfte fram att hon vill sänka arbetslösheten, som i dag ligger runt 6,7 procent enligt Arbetsförmedlingens statistik. För att lyckas med det ser hon ett behov av att jobba mer med att stärka personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Hon vill också arbeta för att regelverket i arbetslöshetsförsäkringen efterlevs. Det handlar bland annat om att arbetssökande måste vara beredda på att flytta, pendla eller byta yrke för att ha rätt till fortsatt stöd från samhället, förklarade hon.

– Det går inte att ett liv leva där man är född och förvänta sig att de som arbetar ska betala för det, sade hon under pressträffen.

Arbetsförmedlingen har under de kommande åren ett lägre anslag än tidigare. Hur Maria Hemström Hemmingsson ska hantera nedskärningarna bad hon att få återkomma till längre fram.

– All statlig verksamhet ska utföras effektivt och det innebär att man måste se över och prioritera inom verksamheten. Regeringen som är insatt i det här och Regeringskansliet bedömer att det går att effektivisera. Det måste jag själv sätta mig in och se hur vi kan göra på bästa sätt, sade hon under pressträffen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA