Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler får gå, meddelade socialminister Annika Strandhäll, S, i dag på en presskonferens.
Bild: Försäkringskassan
Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler får gå, meddelade socialminister Annika Strandhäll, S, i dag på en presskonferens.

Försäkringskassans Ann-Marie Begler får gå

FÖRSÄKRINGSKASSAN2018-04-27

Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler får gå, meddelade socialminister Annika Strandhäll i dag, fredag, på en presskonferens.”Jag såg verkligen inte att det här skulle komma”, säger STs avdelningsordförande Siv Norlin. Maria Hemström-Hemmingsson har utsetts till tillförordnad generaldirektör.

Ann-Marie Begler har under sin tid på Försäkringskassan stärkt upp handläggningen och fokuserat på rättssäkerheten och kvaliteten. Det uppdrag Ann-Marie Begler fick för tre år sedan har hon hanterat väl. Men vi är också klara över från regeringens sida att vi nu behöver något annat, sade Annika Strandhäll, S.

Myndigheten går in i en ny fas och då behövs ett nytt ledarskap, fortsatte hon, och meddelade också att en tjänst som överdirektör kommer att inrättas:

– Läget för Försäkringskassan är ett helt annat nu än när regeringen tillträdde. Nu behöver också balansen mellan Försäkringskassans uppdrag bli bättre. Stödet till individen att komma åter till hälsa och arbete behöver prioriteras. Man ska inte uppleva att man kommer i kläm mellan olika myndigheter. 

I samband med dagens presskonferens aviserades också att Försäkringskassans uppdrag tydliggörs på flera punkter.

Bland annat förtydligas att målet att sjukpenningtalet ska vara 9,0 är ett samhällsmål som ska nås genom insatser av arbetsgivare, myndigheter och andra aktörer och aldrig får ses som ett individmål. Dessutom införs en portalparagraf om att målet för sjukförsäkringen är att ge ekonomisk trygghet och ett effektivt stöd till individen att komma tillbaka till hälsa och arbete. 

Regeringen har även beslutat att förstärka både Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens samverkansuppdrag.

STs ordförande på Försäkringskassan, Siv Norlin, säger att alla anställda tagits på sängen.

– Vi blev lika överraskade som alla andra. Jag såg verkligen inte att det här skulle komma. 

Hon säger att ST sett positivt på att Ann-Marie Begler velat lyfta fram statstjänstemannarollen och att hon haft fokus på kärnuppgifterna. 

– Hon har också haft inställningen att organisationsförändringar ska ske så varsamt det går. 

Under Ann-Marie Beglers tid har de allt hårdare bedömningarna inom sjukförsäkring och personlig assistans varit en het fråga.

Som mångårig anställd på Försäkringskassan känner Siv Norlin igen den återkommande kritiken om för hårda bedömningar i sjukförsäkringen. Det har gått i vågor, konstaterar hon.

– I de sammanhang jag har varit med har Ann-Marie Begler inte drivit den frågan på något otillbörligt sätt. Men jag vet ju inte vad hon sagt till cheferna.

Hon förklarar att grunden för hur bedömningarna ska göras kommer från rättsavdelningen.

– Jag bedömer också att visst kan en del avslag vara alltför restriktiva beslut. Det finns oftast ett bedömningsutrymme och ska det användas på den restriktiva sidan eller den tillåtande sidan, det kan handla om rättslig styrning. Men det är också en komplex fråga med många gränsfall. 

Varför fick Ann-Marie Begler sluta, tror du?

– Det är valår. 

Ann-Marie Begler kommenterar i ett pressmeddelande det faktum att hon fick avsluta uppdraget i förtid med att hon hade sett fram emot att slutföra arbetet under den tid som förordnande avsåg, det vill säga till 2021:

”När jag tillträdde i september 2015 fick jag ett mycket tydligt uppdrag från regeringen. För att på bästa sätt utföra det uppdraget valde jag att fokusera på stärkt rättssäkerhet, service och effektivitet. Jag är stolt över vad jag har åstadkommit, framför allt när det gäller rättssäkerheten, på denna korta tid. Det har varit en spännande tid, jag har under dessa år besökt medarbetare över hela landet en dag i veckan, och jag är imponerad av den kompetens, ansvarskänsla och plikttrogenhet som finns i denna stora myndighet.”.

Tillförordnade generaldirektören, Maria Hemström-Hemmingsson, som nu är generaldirektör på Inspektionen för socialförsäkringen, tillträder 1 maj.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA