Misstroendeförklaring efter avsättning av Begler

REGERINGEN2019-05-16
Moderaterna väcker misstroendevotum mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S. Motivet är ministerns agerande i samband med att Ann-Marie Begler fick lämna jobbet som generaldirektör för Försäkringskassan, uppger SVT.

Trots att Konstitutionsutskottets, KUs, granskning inte är klar valde Moderaterna att lämna in en misstroendeförklaring mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, till riksdagen i dag. Till grund för misstroendet ligger hanteringen av Ann-Marie Beglers frånträdande från tjänsten som generaldirektör på Försäkringskassan.

”Annika Strandhäll har av allt att döma avsatt en generaldirektör på politiska grunder”, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till SVT.

Kristdemokraterna meddelade under dagen att partiet stödjer misstroendeförklaringen, som kommer att gå till omröstning 28 maj.

”Annika Strandhäll har agerat på ett sätt som gör att vi inte kan ha förtroende för henne som statsråd”, säger partiledaren Ebba Busch Thor till SVT.

Centerpartiet väntar med sitt beslut till dess att KU presenterat sin granskning medan Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt meddelar att det inte är aktuellt att rösta igenom ett misstroendevotum, uppger SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.