Protestbrevet till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.
Bild: Malin Hansson
Protestbrevet till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Storm mot beslutet att avsätta Begler

FÖRSÄKRINGSKASSAN2018-05-04
Nio höga chefer på Försäkringskassan och fyra före detta generaldirektörer har undertecknat ett skarpt brev till regeringen om avsättningen av Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. ”Beslutet är helt obegripligt”, säger Adriana Lender, tidigare generaldirektör på myndigheten.

”Agerandet är ett hot mot regeringsformens delning av makten mellan regeringen och dess myndigheter”, skriver de femton undertecknarna till brevet. Agerandet riskerar också att ”leda till att dugliga, opolitiska ämbetsmän kommer att tveka inför att göra karriär i staten”.

Författarna framhåller att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, beskrivit Anne-Marie Begler som en ”lysande chef” och att hon fullgjort de uppdrag som myndigheten har.

En av undertecknarna är Adriana Lender, som var generaldirektör på Försäkringskassan under åren 2009-2011.

– Vi som skrev brevet är väldigt måna om Försäkringskassan och socialförsäkringen, säger hon. Vi blev väldigt förvånade och upprörda över det sätt som man flyttade Ann-Marie Begler på. Det är helt obegripligt. Det finns noll motivering. Man säger inte ens att man saknar förtroende för henne.

Under presskonferensen förra fredagen sade ministern att det behövs mer samordning och stöd till individen, och att man av den anledningen byter ledarskap. Argumentet upprepas i ett mejl från Annika Strandhälls pressekreterare till Publkt i dag, efter att brevet nått medierna.

– Det är inte det lättaste av uppdrag att få andra att sköta sitt jobb – arbetsgivare, sjukvård och andra, kommenterar Adriana Lender. Men det är svårt att förstå varför denna enligt ministern så förträffliga person inte skulle kunna klara av det.

I brevet hävdas att regeringens beslut även är juridiskt tveksamt, vilket också Sten Heckscher, ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen, anser.

– Enligt lagen om offentlig anställning kan man faktiskt inte hantera medarbetare hur som helst, även om de är generaldirektörer, säger Adriana Lender. Det bör finnas en begriplig förklaring, och i det här fallet har man inte framfört någon sådan.

Brevet avslutas med kravet att Ann-Marie Begler återinsätts som generaldirektör på Försäkringskassan:

”Regeringens beslut är ett missbruk av regeringsmakten och öppnar för en ny, märklig och skadlig form av ogenomtränglig styrning av myndigheterna under regeringen. För att undvika en sådan utveckling och för att läka skadan av regeringens felaktiga beslut bör regeringen snarast återinsätta Ann-Marie Begler som generaldirektör på Försäkringskassan.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.