Ann-Marie Begler får nytt uppdrag

SOCIALFÖRSÄKRING2018-06-15
Förra generaldirektören för Försäkringskassan, Ann-Marie Begler, får nu ett nytt uppdrag av regeringen. Hon ska utreda en samordning av utbetalningar från välfärdssystemen.

Ann-Marie Begler fick sparken från uppdraget som chef för Försäkringskassan i slutet av april i år. Enligt ansvariga statsrådet, socialminister Annika Strandhäll, S, behövde Försäkringskassan få en ny ledning. Regeringens sätt att avsätta Ann-Marie Begler har fått skarp kritik från flera håll.

Nu får hon ändå ett nytt uppdrag av regeringen. Hon ska leda en utredning som enligt regeringens pressmeddelande ska undersöka hur en samordnande funktion för statliga utbetalningar från välfärdssystemen kan bidra till att öka möjligheterna att förhindra felaktiga utbetalningar, effektivisera utbetalningsprocesser och förbättra servicen till medborgarna.

”Skattemedel ska gå till det som pengarna är avsedda för. Regeringen har sedan dag ett tagit ett fast grepp för att bekämpa både skattefusk och bidragsbrott. Det har gett resultat. Nu går vi vidare för att säkra kontrollen av de statliga utbetalningarna från välfärdssystemen”, kommenterar  finansminister Magdalena Andersson, S, i pressmeddelandet.

Ann-Marie Begler.
Bild: Försäkringskassan
Ann-Marie Begler.

Bidrag att utreda

Transfereringarna inom välfärdssystemen uppgår årligen till ca 800 miljarder kronor varav de statliga transfereringarna står för cirka 88 procent, kommunerna för cirka 10 procent och arbetslöshetsförsäkringen för cirka 2 procent. Det handlar till exempel om utbetalningar av sjukpenning, bostadsbidrag, studiemedel, ekonomiskt bistånd och arbetslöshetsersättning.

Källa: Regeringskansliet

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.