Sten Heckscher, förre ordföranden i Högsta förvaltningsdomstolen, skriver i en debattartikel i SvD att det kan vara olagligt att ge Ann-Marie Begler sparken från Försäkringskassan. Foto: Anna Hartvig/Södertörns högskola och Försäkringskassan.
Sten Heckscher, förre ordföranden i Högsta förvaltningsdomstolen, skriver i en debattartikel i SvD att det kan vara olagligt att ge Ann-Marie Begler sparken från Försäkringskassan. Foto: Anna Hartvig/Södertörns högskola och Försäkringskassan.

Hanteringen av Ann-Marie Begler får kritik

FÖRSÄKRINGSKASSAN2018-05-04

Regeringens beslut att sparka Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler får kritik. Om det inte är olagligt är det åtminstone ett högst olämpligt beslut, skriver förre ordföranden i Högsta förvaltningsdomstolen, Sten Heckscher, i en debattartikel i Svenska dagbladet.

Sten Heckscher, tidigare rikspolischef, näringsminister, S, och pensionerad ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen är noga med att poängtera att han både varit chef till, och är vän med, Ann-Marie Begler.

Han är dock kritisk till regeringens agerande. I en debattartikel i Svenska Dagbladet för han fram att det kan vara olagligt att ge Ann-Marie Begler sparken från Försäkringskassan. Han hänvisar till lagen om anställningsskydd, loa, där det står att regeringen får flytta en generaldirektör ”om det är nödvändigt av hänsyn till myndighetens bästa”. Att sparka en myndighetschef för att man vill ha en annan typ av ledarskap är knappast ”objektivt godtagbara” skäl, som det står i förarbeten och i uttalanden av KU, skriver Sten Heckscher. Han hänvisar också till skrivningar om att bestämmelsen ”bör ses som en undantagsregel som ska tillämpas bara när det uppkommit ohållbara situationer”.

Sten Heckscher konstaterar att det knappast kan vara en ohållbar situation för myndigheten när regeringen i form av ansvarig minister, socialminister Annika Strandhäll, S, uttalat sig om att Ann-Marie Begler gjort det hon satts till att göra och att hon verkar vara respekterad av myndighetens anställda.

Om det inte är olagligt att avsätta en myndighetschef på det här sättet så är det åtminstone ett klart olämpligt beslut ”och ett hot mot bland annat andra befintliga och blivande myndighetschefers integritet”. Hur ska de våga tala ”sanning till makten”, skriver Sten Heckscher.

Tidigare har även Försäkringskassans internrevisor Tamas Osvath gått ut i en debattartikel i Svenska dagbladet och kritiserat beslutet att ge Ann-Marie Begler sparken. Han konstaterade att om ”beslutet på något plan skulle vara sakligt grundat så synes det föga troligt att internrevisionen helt skulle sakna kunskap om detta.”.

”Regeringens beslut att avskeda Ann-Marie Begler är olyckligt på många olika plan och ytterst undergräver det förtroendet för vår demokrati och tilltron till den svenska statsförvaltningen”, skrev han.

Alliansen har bjudit in socialminister Annika Strandhäll till socialförsäkringsutskottet 29 maj för att ställa frågor om regeringens agerande kring Ann-Marie Begler.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA