Fördjupat samarbete mellan myndigheter

SOCIALFÖRSÄKRING2018-05-21
Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har tagit fram en gemensam avsiktsförklaring för att förstärka sitt samarbete och för att göra övergången från sjukskrivning till arbete enklare.

Enligt ett pressmeddelande är syftet med samarbetet mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan att ge medborgarna bästa möjliga service och stöd i övergången mellan sjukförsäkring och arbetsliv.

”Vi har i grunden ett gott samarbete med Arbetsförmedlingen, men det finns även utvecklingsområden och frågor som vi behöver lösa med gemensamma krafter”, kommenterar Försäkringskassans nya tillförordnade generaldirektör Maria Hemström-Hemmingsson.

Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har gemensamt identifierat fem avgörande punkter för att människor ska få det stöd de behöver i övergången mellan sjukförsäkringen och arbetslivet:

  • Antalet möten med enskilda i samband med övergången från sjukskrivning till arbete måste öka.
  • Fler personer ska få del av det förstärkta stödet för återgång till arbete.
  • Digitala möten ska användas när det är möjligt i syfte att förenkla samarbetet och frigöra resurser för ökad information och ökat stöd.
  • Stödet till arbetsgivarna ska ses över och förbättras.
  • Kommunikationen med medborgare och andra aktörer ska utvecklas och förtydligas.

Dessutom ska myndigheterna analysera vilka regelförändringar som kan behövas för att samarbetet ska vara effektivt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.