Försäkringskassan vill ha bättre dialog

FÖRSÄKRINGSKASSAN2018-04-10
Försäkringskassans dialog med Arbetsförmedlingen, arbetsgivare och sjukskrivande läkare måste förbättras, skriver myndigheten i en rapport till regeringen.

Försäkringskassan konstaterar i sin rapport till regeringen att myndigheten tidigare måste identifiera dem som behöver rehabiliteringsinsatser och se till att det finns en tydlig plan i det arbetet. Det kommer att kräva fler möten med Arbetsförmedlingen, arbetsgivare och läkare för att samordna stödjande insatser till den försäkrade.

”Vi måste öka dialogen mellan hälso- och sjukvården, arbetsgivarna och Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Den som är sjukskriven ska inte riskera att hamna mellan stolarna på grund av brist på samverkan mellan myndigheterna”, kommenterar Lars-Åke Brattlund, avdelningschef för sjukförsäkringen, i ett pressmeddelande.

Försäkringskassan pekar på att arbetsgivaren har ett stort ansvar för att förebygga sjukfrånvaro och ta ansvar för rehabilitering. Enligt rapporten kommer det ansvaret att bli tydligare i samband med att arbetsgivare blir skyldiga att upprätta en plan för återgång i arbete, för den som antas bli sjukskriven i mer än 60 dagar. Arbetsgivarens plan ska följas upp av Försäkringskassan och bidra till att myndigheten snabbare kan identifiera behov av rehabilitering, hos arbetsgivare eller Arbetsförmedling.

Samverkan mellan myndigheterna behöver också bli bättre för att individen ska uppleva trygghet i sin situation, konstaterar Försäkringskassan. Myndigheternas olika regelsystem försvårar ett nära samarbete. Det handlar bland annat om att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen behöver ha ett gemensamt förhållningssätt i mötet med den sjukskrivne, som står inför en omställning från sjukförsäkringen till arbetslivet.

”Här vill vi säkerställa att den som behöver stöd från Arbetsförmedlingen får det. Vi ska också öka dialogen mellan handläggaren och den som är sjukskriven för att vara tydliga med hur villkoren ser ut i försäkringen, till exempel när det gäller tidsgränserna i rehabiliteringskedjan”, förtydligar Lars-Åke Brattlund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.