Sjukförsäkringen ska utredas

SJUKPENNING2018-04-13
Regeringen har utsett juristen Claes Jansson till särskild utredare för att se över sjukförsäkringen. Samtidigt har en nationell samordnare för sjukförsäkringen, Mandus Frykman, utsetts.

Den särskilde utredaren Claes Jansson ska se över sjukförsäkringen, bland annat när det gäller tillämpningen av begreppen ”normalt förekommande arbete” samt ”särskilda skäl” vid bedömning av arbetsförmåga. Den nationelle samordnaren för sjukförsäkringen Mandus Frykman ska enligt ett pressmeddelande utgå från den enskildes resa genom sjukförsäkringen, så att individen på allvar hamnar i centrum.

”En trygg och välfungerande sjukförsäkring är en grundbult i den svenska modellen. En utmaning är att säkerställa att myndigheterna samverkar tillräckligt i sitt arbete för att ge människor det stöd man behöver. Sjukförsäkringen ska vara trygg och behöver moderniseras”, kommenterar socialminister Annika Strandhäll, S.

Claes Jansson har tidigare arbetat som enhetschef på LO-TCO Rättsskydd. Han har också tidigare arbetat på Försäkringskassan. Mandus Frykman är ekonom och verksam inom företagshälsovården, samt forskare vid Karolinska Institutet.

”Både särskilda skäl och normalt förekommande arbete är vida begrepp som det nu är upp till varje tjänsteman att tolka. Det är därför det spretat så mycket. Min förhoppning är att kunna bidra så att det blir mer likformigt och rättssäkert vid bedömningarna”, säger Claes Jansson till Arbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.