Regeringskansliet försökte tysta myndighet

FÖRSÄKRINGSKASSAN2019-04-16
Regeringskansliet försökte påverka vilka uppgifter som Försäkringskassan lämnade ut till medier i samband med att generaldirektören Ann-Marie Begler sparkades. Det framgår av mejl som Dagens Nyheter tagit del av.

Efter det att socialminister Annika Strandhäll, S, på en presskonferens i april förra året meddelade att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler fick lämna sin post, började media begära ut handlingar kring ärendet.

Fler och fler medier rapporterade om turerna som hade föregått ärendet. Ann-Marie Begler hade en version av vad som hade hänt, som gick ut på att regeringen offrade henne för att vinna valet.

Regeringen hade en annan bild.

Till sist damp ett mejl från Ann-Marie Beglers ersättare, den tillförordnade generaldirektören Maria Hemström Hemmingsson, ned i inkorgen hos en handfull höga chefer på Försäkringskassan, uppger Dagens Nyheter.

Ämnesraden i mejlet löd: ”Med anledning av det vi idag lämnade till TV4”.

I mejlet skriver Maria Hemström Hemmingsson att Regeringskansliet är missnöjda med att vissa handlingar hamnat hos media. Hon skriver att myndigheten självklart ska lämna ut allmänna handlingar som inte omfattas av sekretess, men att en annan linje måste gälla för arbetsmaterial. Hon klargör att hon i fortsättningen ska avgöra om arbetsmaterial lämnas ut. Hon varnar också för ”allvarliga konsekvenser”, enligt DN.

Offentlighetsprincipen innebär att dokument som är upprättade hos en myndighet, eller som skickats från den, blir allmänna handlingar. Sådana handlingar måste lämnas ut om de inte omfattas av sekretess. Det är dock inte alla myndighetens interna dokument som klassas som allmänna handlingar, de myndigheten inte anser vara upprättade brukar kallas arbetsmaterial.

Konstitutionsutskottet ska i slutet av april fråga ut Annika Strandhäll om vad som hände när Ann-Marie Begler fick lämna sin tjänst på Försäkringskassan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.