Regeringskansliet försökte tysta myndighet

FÖRSÄKRINGSKASSAN2019-04-16

Regeringskansliet försökte påverka vilka uppgifter som Försäkringskassan lämnade ut till medier i samband med att generaldirektören Ann-Marie Begler sparkades. Det framgår av mejl som Dagens Nyheter tagit del av.

Efter det att socialminister Annika Strandhäll, S, på en presskonferens i april förra året meddelade att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler fick lämna sin post, började media begära ut handlingar kring ärendet.

Fler och fler medier rapporterade om turerna som hade föregått ärendet. Ann-Marie Begler hade en version av vad som hade hänt, som gick ut på att regeringen offrade henne för att vinna valet.

Regeringen hade en annan bild.

Till sist damp ett mejl från Ann-Marie Beglers ersättare, den tillförordnade generaldirektören Maria Hemström Hemmingsson, ned i inkorgen hos en handfull höga chefer på Försäkringskassan, uppger Dagens Nyheter.

Ämnesraden i mejlet löd: ”Med anledning av det vi idag lämnade till TV4”.

I mejlet skriver Maria Hemström Hemmingsson att Regeringskansliet är missnöjda med att vissa handlingar hamnat hos media. Hon skriver att myndigheten självklart ska lämna ut allmänna handlingar som inte omfattas av sekretess, men att en annan linje måste gälla för arbetsmaterial. Hon klargör att hon i fortsättningen ska avgöra om arbetsmaterial lämnas ut. Hon varnar också för ”allvarliga konsekvenser”, enligt DN.

Offentlighetsprincipen innebär att dokument som är upprättade hos en myndighet, eller som skickats från den, blir allmänna handlingar. Sådana handlingar måste lämnas ut om de inte omfattas av sekretess. Det är dock inte alla myndighetens interna dokument som klassas som allmänna handlingar, de myndigheten inte anser vara upprättade brukar kallas arbetsmaterial.

Konstitutionsutskottet ska i slutet av april fråga ut Annika Strandhäll om vad som hände när Ann-Marie Begler fick lämna sin tjänst på Försäkringskassan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.