Strandhäll hävdar samsyn med Begler

STATSFÖRVALTNING2019-04-26

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, hävdade bestämt i torsdagens utfrågning i konstitutionsutskottet att hon och Försäkringskassans tidigare chef Ann-Marie Begler varit överens om att hon inte kunde fortsätta som chef för myndigheten, skriver Dagens Nyheter.

Annika Strandhäll upprepade inför riksdagens konstitutionsutskott, KU, det hon tidigare har sagt: att det riktats omfattande kritik mot Försäkringskassan från enskilda individer, myndigheter och andra aktörer. Trots många möten med myndigheten, och åtta olika regeringsuppdrag lyckades inte Försäkringskassan och Ann-Marie Begler stärka samverkan och samordning med andra parter, hävdade Annika Strandhäll under utfrågningen:

”Det hade naturligtvis varit oerhört mycket enklare att i slutet av april innan ett val sätta sig på händerna och hoppas att någon annan ska hantera situationen. Men med de uppgifter som vi hade på vårt bord, och de tydliga signaler som vi fått från olika aktörer under lång tid, så valde regeringen att agera”, sade Annika Strandhäll till Dagens Nyheter.

I utskottets utfrågning låg fokus på hur kritiken fördes fram och om det var befogat att peta generaldirektören, skriver tidningen. Ann-Marie Begler omplacerades från Försäkringskassan till Regeringskansliet i april 2018. För att ta ifrån en generaldirektör hens uppdrag krävs synnerliga skäl, men enligt Annika Strandhäll fanns det vid beslutet en samsyn med Ann-Marie Begler om att hon inte kunde fortsätta utan regeringens förtroende.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA