Begler nekar till att ha avgått frivilligt

STATSFÖRVALTNING2019-04-24

Försäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler förnekar uppgifter om att hon slutade frivilligt. I en skrivelse till riksdagens konstitutionsutskott, KU, skriver hon att den uppgiften är ”en total nyhet”, enligt TT.

I den pågående granskningen av händelserna kring Ann-Marie Beglers avsättning har KU ställt skriftliga frågor till henne. KU utreder dåvarande socialminister Annika Strandhälls, S, agerande i samband med att den dåvarande chefen för Försäkringskassan tvingades bort från sitt uppdrag i slutet av april 2018.

När utskottet för två veckor sedan frågade ut den tidigare statssekreteraren Agneta Karlsson hävdade hon att Ann-Marie Begler frivilligt gick med på att lämna chefsuppdraget på Försäkringskassan. Den bild som förmedlades var att regeringen en längre tid varit missnöjd med hur Ann-Marie Begler styrde Försäkringskassan. Enligt Agneta Karlsson var Ann-Marie Begler överens med regeringen om att om det inte finns förtroende kan man inte fortsätta.

I skrivelsen till KU beskriver Ann-Marie Begler dessa påståenden som en total nyhet. Hon flyttades mot sin vilja, skriver hon enligt TT. Hon skriver också att hon erbjöds att bli generaldirektör för Pensionsmyndigheten, som en följd av att hon ville vara kvar på Försäkringskassan.

Ann-Marie Begler fick aldrig någon redovisning av vilka de synnerliga skälen skulle ha varit för att flytta på henne, trots att hon begärde det. Hon vänder sig i skrivelsen också emot påståenden om att hon inte skulle ha brytt sig om kritik om dålig samordning med Arbetsförmedlingen och att hon och myndigheten skulle ha fått flera påpekanden om det under flera år, skriver TT.

I morgon, torsdag, ska KU fråga ut Annika Strandhäll, som numera är socialförsäkringsminister.

Ann-Marie Begler.
Bild: Försäkringskassan
Ann-Marie Begler.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.