Tidigare chef stöder Beglers uppgifter

FÖRSÄKRINGSKASSAN2019-05-22
Förra chefstjänstemannen på Försäkringskassan Sture Hjalmarsson ställer sig bakom förra generaldirektören Ann-Marie Beglers version av vad som föregick att hon fick gå från Försäkringskassan. Det framkommer av ett brev till ledamöterna i riksdagens konstitutionsutskott, som Expressen tagit del av.

Sture Hjalmarsson har tidigare varit chefstjänsteman på Försäkringskassan och var den som förra året förde anteckningar vid de regelbundna mötena mellan myndigheten och departementet. Nu har han skrivit ett brev till politikerna i konstitutionsutskottet, KU. Hans version går tvärt emot vad Annika Strandhäll, S, och andra i den politiska ledningen redovisat för KU.

I skrivelsen ställer sig Sture Hjalmarsson bakom Ann-Marie Beglers uppgifter om att regeringen inte framfört upprepad kritik mot hennes sätt att leda myndigheten, skriver Expressen. Enligt Sture Hjalmarsson var det vid ett enda tillfälle som både Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen kritiserades för brister i samarbetet när det gällde utförsäkrade.

KUs granskning av hur det gick till när Ann-Marie Begler fick sparken och omplacerades till Regeringskansliet är nu inne i slutfasen. Annika Strandhäll har inför KU uppgett att regeringen vid upprepade tillfällen fört fram kritik till Ann-Marie Begler, men att det inte lett till några förändringar av myndighetens sätt att arbeta.

Under nästa vecka kommer en omröstning om misstroende för socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att genomföras i riksdagen, efter förslag från Moderaterna. Misstroendeförklaringen har också fått stöd av Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Centern har ännu inte gett besked hur partiet kommer att ställa sig.

Sture Hjalmarsson
Bild: Försäkringskassan.
Sture Hjalmarsson

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.