Strandhäll hävdas ha vilselett KU

FÖRSÄKRINGSKASSAN2019-05-14
Två tidigare chefstjänstemän vid Försäkringskassan, Adriana Lender och Eva Nordqvist, anklagar i ett brev socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för att ha vilselett och ljugit för riksdagens konstitutionsutskott.

Adriana Lender har tidigare varit generaldirektör för Försäkringskassan och Eva Nordqvist rättschef. De två har reagerat på Annika Strandhälls uppgifter till riksdagens konstitutionsutskott, KU, i samband med undersökningen av omständigheterna kring att Ann-Marie Begler sparkades som generaldirektör 2018. De två tidigare topptjänstemännen har skickat sitt mejl till ledamöterna i KU med kopia till socialdepartementet, skriver Expressen.

De två brevskrivarna hänvisar till Annika Strandhälls påstående att Ann-Marie Begler varit överens med ministern om att hon inte kunde fortsätta som chef för myndigheten: ”Att statsrådet Strandhälls uppgifter i KU är felaktiga stärks dessutom av vad statsrådet sa när beslutet om omplacering meddelades. De stärks också av att statsrådet inte träffade generaldirektören under våren, vilket borde ha skett om problemen var så stora som nu görs gällande, samt av att generaldirektören fick en löneökning om två procent på en redan mycket hög lön”. 

Enligt brevskrivarna är Annika Strandhälls uppgifter till KU grovt missvisande.

”Regeringen hanterar sin myndighet på ett förskräckligt sätt genom att avsätta chefer på det här viset”, säger Adriana Lender till Expressen.

KU har ännu inte avslutat granskningen av Annika Strandhälls roll när regeringen sparkade Ann-Marie Begler från uppdraget som generaldirektör för Försäkringskassan.

”Innehållet i mejlet tangerar de frågor vi har att ta ställning till. Vi tar det på största allvar och det måste granskas väldigt noga. Däremot kan jag inte föregripa själva granskningen. Vi är inne i ett slutskede”, säger KUs ordförande Karin Enström, M, till Expressen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.