Strandhäll väntas klara omröstning

FÖRSÄKRINGSKASSAN2019-05-28
Allt talar för att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, inte kommer att fällas av riksdagen vid tisdagens misstroendeomröstning. Centern har beslutat lägga ned sina röster, vilket innebär att det inte finns en majoritet mot ministern.

Enligt uppgifter i flera medier har Centern beslutat att inte ställa sig bakom misstroendeförklaringen mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S. Omröstningen kommer att ske vid lunchtid i dag. Bakom misstroendeförklaringen står Moderaterna, som lagt fram förslaget om misstroende, samt Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna.

Centerns beslut att lägga ned sina röster kommer sannolikt att leda till att misstroendeförklaringen inte kan samla en majoritet.

”I grunden är det upp till regeringen att avgöra vilka de har förtroende för”, säger Centerns gruppledare Anders W Jonsson till TT.

Även om det blir fler riksdagsledamöter som röstar för misstroendeförklaringen än emot faller frågan om misstroendet, om den inte får stöd av minst hälften av riksdagens ledamöter. De fyra partier som står bakom misstroendeförklaringen samlar 173 mandat. Då fattas minst två röster för att få majoritet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.