Ann-Marie Begler.
Ann-Marie Begler.

Regeringen vill stoppa Begler

STATSFÖRVALTNING2020-09-24
Regeringen vill hindra förra generaldirektören Ann-Marie Begler från att bli styrelseledamot i Academedia, skriver Aftonbladet. Enligt ett dokument som citeras av tidningen skulle bisysslan vara ”förtroendeskadlig”.

Våren 2018 fick Ann-Marie Begler sluta som generaldirektör för Försäkringskassan, efter en konflikt med det ansvariga statsrådet socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S. Annika Strandhäll undvek med tre rösters marginal att bli avsatt genom ett misstroendevotum i riksdagen i samband med konflikten.

Nu har Ann-Marie Begler erbjudits att bli styrelseledamot i det börsnoterade utbildningsföretaget Academedia. Men enligt Aftonbladet vill regeringen förhindra att hon åtar sig uppdraget, mot bakgrund av att hon fortfarande har en anställning som generaldirektör vid Regeringskansliet:

”Regeringskansliet gör bedömningen att uppdraget som styrelseledamot i ett börsnoterat bolag riskerar att skada Regeringskansliets anseende. Den av dig anmälda bisysslan är därmed förtroendeskadlig. Regeringskansliet ålägger dig därför att inte åta dig bisysslan”, citerar Aftonbladet från regeringens skrivelse till Ann-Marie Begler.

Enligt tidningen vill Ann-Marie Begler inte göra några kommentarer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.