Hon tar över myndighet i kris

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-01-13

Adriana Lender lämnade Försäkringskassan för att hon var kritisk till hur omorganisationen genomfördes. Nu är hon myndighetens högsta chef. Den första uppgiften blir att ta itu med ett underskott på 900 miljoner kronor.

– Jag hade inte samma uppfattning som stora delar av ledningen, inklusive generaldirektören, om hur förändringsarbetet skulle genomföras. Därför kändes det inte bekvämt att vara kvar, säger Adriana Lender som för ett år sedan tog tjänstledigt från sitt arbete som överdirektör på Försäkringskassan.

Hon ansåg att programgruppen som ledde den stora omorganisationen hade för mycket makt.

– Min erfarenhet är att det är väldigt riskabelt att avhända dem som i praktiken ska utföra jobbet möjligheten att vara med och påverka.

»Jättekul« vara tillbaka

När ST Press träffar Adriana Lender är det hennes andra dag som myndighetschef. Hon utnämndes till generaldirektör 18 december, när dåvarande generaldirektören Curt Malmborg meddelade sin avgång. Chefsbytet kom som en överraskning både för de anställda och för styrelsen.

Hon säger att det är jättekul att vara tillbaka och att hon är mycket glad över utnämningen.

Den myndighet Adriana Lender tagit över ansvaret för har stora problem. I budgeten saknas 900 miljoner kronor och myndigheten får dagligen kritik i medierna för sin långsamma handläggning. Statskontoret har varnat för fortsatt risk för sena utbetalningar och JO utreder orsaken till det stora antalet anmälningar mot Försäkringskassan.

För snabb förändring

Omorganisationen har lett till att många anställda har fått sluta, andra har fått långa pendlingsavstånd och flertalet har bytt arbetsuppgifter. Nyligen visade en arbetsmiljöundersökning att bara 20 procent av de anställda känner förtroende för ledningen.

– Det är inte så konstigt att det blir oreda i en organisation när man gör så stora förändringar, men man får inte heller tappa kontrollen över oredan, säger Adriana Lender.

Förändringsarbetet har gått för fort, anser hon. Det borde ha funnits mer tid för kompetensutveckling och för att få de tekniska lösningarna på plats.

Att spara 900 miljoner kronor är omöjligt, enligt Adriana Lender. Hon räknar med att omorganisationen ger effektiviseringsvinster, men i förlängningen måste hon be regeringen om mer pengar. Några löften har hon inte fått. Budgetunderlaget ska vara klart i slutet av februari.

Uppsägningar är i alla fall det sista hon tänker ta till, förklarar Adriana Lender.

Kritiken mot Försäkringskassans handläggningstider och bemötande tycker hon till stora delar är orättvis.

– De negativa nyheterna döljer det bra jobb som görs hela tiden. Vi betalar ut jättebelopp varje dag till rätt personer i rätt tid, förklarar hon, men tillägger att det finns saker som kan göras bättre.

Några nya, stora organisationsförändringar ämnar hon inte ge sig in på, »det vore förödande«, men säkert finns ett och annat som kan göras annorlunda, tror Adriana Lender.

Reprimand från medarbetarna

Uppgifterna om att bara en femtedel av de anställda har förtroende för ledningen ser hon som en allvarlig reprimand.

– Det går inte att prata sig ur, man får visa i handling att man är värd någons förtroende. Här gäller det för ledningen att leverera resultat. Medarbetarna ska känna sig trygga med vad ledningen gör.

"Man får visa i handling att man är värd någons förtroende", säger Adriana Lender, Försäkringskassans nya generaldirektör.
Bild: Sören Fröberg
"Man får visa i handling att man är värd någons förtroende", säger Adriana Lender, Försäkringskassans nya generaldirektör.

Adriana Lender

  • Ålder: Blir 65 år i februari.
  • Familj: Make, barn och två barnbarn.
  • Bor: Bostadsrätt i Stockholms innerstad.
  • Månadsinkomst: 110 000 kronor.
  • Bakgrund: Född i Holland. Uppvuxen i Linköping. Civilekonom. Kom till Riksförsäkringsverket 1999. Kommer närmast från utredningsuppdrag inom Regeringskansliet.
  • Fritidsintressen: Byggnadsvård, gillar att renovera fönster. Korsstygnsbroderi.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA