Hundratusen demonstrerade i Rom

ITALIEN2014-11-11

Närmare hundratusen offentligt anställda demonstrerade i Rom 8 november mot nya nedskärningningar och frysta löner. Den statliga sektorn ska spara in 60 miljarder kronor nästa år. Nu planerar facken en generalstrejk före årets slut.

Av:  Kristina Wallin

Kampviljan var hög när representanter för Italiens offentliga sektor samlades i Rom. Fem år utan lönehöjningar och ständiga besparingar har slagit hårt mot många anställda.

– Regeringen vill få oss att framstå som priviligierade, eftersom vi har jobb. Det är tråkigt att hela tiden behöva vara i försvarsställning, konstaterar Tania Scarselli, som arbetar på en statlig miljömyndighet och fanns med bland demonstranterna i Rom.

Hon uppskattar att få träffa kollegor från hela landet och känna att de är många som kämpar för bättre villkor. Blir det en generalstrejk kommer hon att delta i den.

Samtidigt känner hon att den sortens kampmetod inte längre fungerar.

– Vi har diskuterat det en del här på kontoret. Att strejka är på sätt och vis något som hjälper regeringen när den vill få oss att framstå som ineffektiva och nästan onödiga. Under strejken är det medborgarna som får ta stöten, och det riskerar att slå tillbaka på oss. Men jag har inga idéer om vad vi skulle kunna göra i stället, säger hon.

För Luciano Boldrini, som är en av de ansvariga för den statliga sektorn hos det största facket FP-Cgil, är däremot strejken ett av de få sätt att få regeringen att lyssna.

– Hundratusen demonstranter och en generalstrejk borde väl till och med få den här regeringen att förstå att den måste ändra linje. Visst skulle vi kunna använda oss av något annat, men ingen har någonsin kommit med genomförbara idéer, förklarar han.

Alla de stora facken håller med regeringen om att det behövs reformer, men de accepterar inte allmänna besparingar. 60 miljarder kronor vill regeringen att den statliga sektorn sparar nästa år.

– Man måste titta på varje situation och skära bort det som inte fungerar för att satsa på det som kan utvecklas. För att få en offentlig sektor som verkligen är modern och funktionell måste staten investera, hävdar Luciano Boldrini.

– Men i stället för att göra det, underblåser regeringen italienarnas känsla av att de statligt anställda är lata och bara jobbar för staten för att få en säker lön. På så sätt slipper den ta ansvaret för en rejäl reform.

För Tania Scarselli är det är stort problem att det aldrig görs några riktiga investeringar i den offentliga sektorn.

– Det är mycket tomt prat från regeringens sida om att vi ska få betalt efter kunskap, när vi aldrig får möjlighet att utveckla oss och visa att vi verkligen kan och är duktiga. Plus att vi faktiskt fått minskad reallön i flera år, det inspirerar knappast till stordåd, säger hon ironiskt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA