Hur viktig är chefen för jobbklimatet

NYHET2004-02-24

Hur stort ansvar är chefens och hur mycket beror på de anställda själva? Skriv och berätta om dina erfarenheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Maria (ej verifierad) tors, 02/26/2004 - 14:22
Jag tycker att chefen skall vara en person man ska kunna gå till och disskutera saker o ting o veta att han el hon verkligen agerar chef. dvs tar beslut eller ger råd som skall främja mig som arbetstagare och arbetsplatsen. Inte vara rädd för att säga ifrån eller ha ståndpunkter bara för att inte stöta sig med personal i övrigt.

Chefen ska INTE ha ett förhållande med någon anställd. så att denne lyfter förmåner.
Inlagt av Kerstin (ej verifierad) tors, 02/26/2004 - 14:35
Samtidigt som han/hon inte ska synas för mycket, ska han/hon smälta in i arbetsgruppen som vem som helst. men hela allt vilar på att chefen är en stark person i en stark position.
Inlagt av Besviken statl… (ej verifierad) fre, 02/27/2004 - 14:48
Jag tycker att en chef ska ta tag i problem som uppstår direkt så att det inte mynnar ut i konflikter. Om det ändå blir en konflikt måste chefen kunna hantera denna utan att ta parti för någon.

Själv har jag en chef som tagit parti för min kollega i en konflikt och har valt att lägga all skuld på mig. Då jag försökte förklara min syn ville han inte ens säga att bilden blivit mer nyanserad!
Han hade redan bestämt sig för vem han skulle tro på!
Inlagt av Besviken på chefen (ej verifierad) mån, 03/01/2004 - 11:44
Vi anställda har alltid koll på oss att vi sköter våra jobb, men vem kollar om chefen gör sitt jobb rätt? Ska det vara så att om man får en chef tillsatt så ska man inte kunna bli av med denne pga ingen kollar.
Vår chef kommer aldrig i tid till möten, om han ens finns på arbetsplatsen. han tar inte itu med problem som uppstår utan låter dem mynna ut i konflikter inom arb.gruppen, man kan inte vända sig till honom om ngt problem uppstår, för han är inte intresserad. jag kan bara hålla med föregående insändare, vad gör man som besviken statligt anställd? skulle vilja veta, det är mitt jobb också och jag avskyr orättvisor över allt annat.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA