Hygglig lönenivå men tunt avtal

POSTEN2003-12-16

– Som helhet ett ganska skapligt avtal, summerar Carina Holm, ST-Post, det treåriga avtal som nyligen skrevs på av facken på Posten och arbetsgivarparten Almega.

Det är framför allt lönenivåerna som får godkänt, menar hon, även om man i och för sig hade velat komma något högre. Med en lägsta nivå på 3 procent i år, lika mycket nästa år och 2,9 
procent 2003 är avtalet ett av de bättre på arbetsmarknaden. Alla medlemmar garanteras en lönehöjning på minst 250 kronor om året.

Men det är ett bokstavligen ganska tunt dokument som förhandlats fram. Almega gick inte med på att ta in några som helst skrivningar om arbetsmiljöfrågor, kompetensutveckling och annat som facket ansåg borde finnas med.
– De har nog aldrig varit så njugga som de var i år, säger Carina Holm, vice ordförande i ST-Post. Vi försökte lyfta upp arbetsmiljöfrågan, men fick till svar att det finns ju en arbetsmiljölag. Man tycker ju att det borde ligga också i arbetsgivarens intresse att driva den frågan.

Almega misslyckades å andra sidan med sitt försök att riva upp det gällande trygghetsavtalet. Därmed bibehålls rätten till förlängd uppsägningstid och möjligheten att gå i pension vid 60 år vid övertalighet.
Almegaavtalet omfattar även medlemmar inom bland annat Pengar i Sverige AB, Novia och Sweroad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA