Ifrågasatt a-kassa drabbar medlemsgrupper olika

NYHET2004-10-27

När arbetsförmedlingen ifrågasätter rätten till a-kasseersättning blir det stor skillnad mellan olika medlemsgrupper. Det hävdar Arbetslöshetskassornas samorganisation (SO) i en rapport.

Arbetsförmedlingen diskriminerar vissa grupper av arbetssökande när det gäller rätten till a-kasseersättning. Det hävdar SOs ordförande Orvar Johanson och hänvisar till en rapport från SO.

Enligt denna ifrågasätter arbetsförmedlingen rätt till ersättning i ganska få fall men det varierar mellan olika arbetsförmedlingar och yrkesgrupper. Var 73e ersättningstagare i Kommunals a-kassa och var 98e hos Alfa-kassan (den allmänna a-kassan) fick ersättningsrätten ifrågasatt förra året. Det ska jämföras med var 213e i Sifs a-kassa och var 254e i Akademikernas erkända a-kassa, framhålls i rapporten.

Detta visar enligt SO-ordföranden att vissa grupper särbehandlas och därmed diskrimineras.

Tidigare har Riksrevisionen och IAF (Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen) framfört kritik som går ut på att a-kassorna inte följer arbetsförmedlingens rekommendationer utan blandar ihop sina roller som fackliga företrädare och myndighetsutövare.

Denna kritik avvisas i SO-rapporten. Av den framgår att a-kassorna 2003 beviljade ersättning i endast 17 procent av alla ärenden där arbetsförmedlingen ifrågasatt ersättningsrätt. Totalt antal ifrågasatta fall var drygt 5 000.

SO har dock en del förslag för att ytterligare förbättra rutiner och likabehandling. Dit hör att de direkt bör komma åt arbetsförmedlingens meddelanden, få del av när en sökande ifrågasätts som arbetssökande och att sekretessbrytande bestämmelser mellan a-kassorna införs.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA