Ingen helhetsbild av investeringar

EKONOMI2014-01-07

Det är svårt att skapa en helhetsbild av statens investeringar, enligt en rapport från Ekonomistyrningsverket, ESV. ESV föreslår därför nya rutiner för myndigheternas investeringsplaner.

Enligt ESVs rapport är det mycket svårt att följa hur en investering kommer till, från beslut till uppföljning. Totalt investerade statsförvaltningen ungefär 47 miljarder kronor i anläggningstillgångar under år 2012. Det handlar om vitt skilda investeringsområden, som järnvägar, krigsmateriel och IT-system. Men enligt ESV är det svårt att få en helhetsbild av hur mycket staten planerar att investera eller hur finansieringen ser ut:

”Det har flera orsaker, bland annat finns det inga regler för hur myndigheterna ska utforma sina förslag till investeringsplaner eller följa upp dem. Det saknas också en enhetlig struktur för hur myndigheterna ska rapportera sina investeringar i budgetunderlaget, det gör att det inte går att jämföra uppgifterna i de olika dokumenten”, säger ESVs utredare Elin Broman i ett pressmeddelande.

I ESVs rapport föreslås att regeringen redan i budgetpropositionen föreslår investeringsplaner för alla samhällsinvesteringar. Det förutsätter att myndigheterna föreslår en investeringsplan när de lämnar in sitt budgetunderlag. ESV föreslår också att myndigheternas lämnar mer strukturerad information om sina planerade verksamhetsinvesteringar i sina budgetunderlag.

”De förändringar vi föreslår påverkar alla myndigheter i större eller mindre utsträckning eftersom alla myndigheter åtminstone har verksamhetsinvesteringar. Men förändringarna påverkar också regeringens och riksdagens styrning”, säger Elin Broman.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA