Ingen ökning av anslaget till löner

VÅRBUDGETEN2012-04-16

Det finns inte några pengar avsatta för lönelyft på de statliga myndigheterna nästa år. Det äventyrar både de statliga verksamheterna och den kommande avtalsrörelsen, säger STs ordförande Annette Carnhede.

– Välfärdssektorn är redan pressad och nu blir det ännu färre som ska sköta verksamheterna, säger Annette Carnhede. Samtidigt har staten fått nya uppdrag, som man nu inte har förutsättningar att genomföra.

De nya uppdragen handlar bland annat om att skapa statliga jobb till unga, invandrare och funktionshindrade.

Att löneindexet inte ökar alls kommer också att försvåra den kommande avtalsrörelsen, bedömer Annette Carnhede. Parterna på myndighetsområdet ska lämna sina yrkanden i juni.

– Självklart kommer arbetsgivaren att säga att det inte finns några pengar.

Den obefintliga uppräkningen av löneanslaget beror på löneindexets konstruktion. Indexet bygger dels på löneutvecklingen för tjänstemän i industrin, dels på ett produktivitetsavdrag som baseras på de senaste tio årens produktivitetsförändringar i den privata tjänstesektorn.

ST har sedan länge kritiserat konstruktionen, som man anser ger en alltför ryckig anslagsutveckling och innebär orealistiska förväntningar på effektiviseringar.

– Effektiviseringar i IT-sektorn får ett stort genomslag i produktivitetsavdraget, och det är inte rimligt att jämföra den sektorn med statlig verksamhet, säger Annette Carnhede. Många andra EU-länder har tagit bort IT-sektorn i motsvarande produktivitetsberäkningar, och det tycker vi att Sverige också borde göra.

Myndigheterna har inte heller alltid möjlighet motverka ryckigheten genom att föra över pengar från goda till dåliga år, eftersom regeringen kan dra in överskott från goda år, påpekar hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA