"Ingen ska tvingas till lönesättande samtal"

AVTAL2008-02-19

Några ST-avdelningar på myndighetsområdet har problem i förhandlingarna. I stället för att arbeta med lönebildningen vill arbetsgivaren gå direkt på diskussioner om löneutrymmet, berättar STs förhandlingschef Helene Bergstedt.

Hur går det i de lokala avtalsförhandlingarna?

–Förhandlingarna är igång på de flesta håll inom Arbetsgivarverkets område. Andra ligger i startgroparna, medan några redan är klara.

Vad är det som kommer upp i kontakten med avdelningarna?

–Vissa har svårt att få med arbetsgivarna på att jobba med lönebildningsfrågorna, som till exempel lönestrukturer. I stället har förhandlingarna mer eller mindre handlat om löneutrymmet.

–Det är bakvänt. Dessutom ska utrymmet som anges i det centrala avtalet över huvud taget inte användas under förhandlingarnas gång, utan bara om parterna kört fast helt. Jag måste tillägga att många arbetsgivare jobbar bra och som det är avsett i avtalet.

Vad uppmanar du förhandlarna att tänka på?

–Det är viktigt att kräva kompensation om revisionstidpunkterna flyttas fram. Likaså bör man se till att få betalt om revisionstidpunkter slås ihop. Annars finns risk för sämre löneutveckling.

Hur har det gått med engångsbeloppet som enligt det centrala avtalet kan betalas ut om revisionstidpunkten flyttats från 1 oktober 2007 till 1 januari 2008?

–Vi har gjort en enkät som vid en snabb genomgång visar att många valt engångsbeloppet. På några myndigheter har Saco-medlemmarna fått ut mer än STs medlemmar. Det var inte avsikten, Saco har inte ens med engångsbeloppet i sitt avtal. Men vi har inte hunnit göra någon djupare analys av enkäten ännu.

Hur stort är intresset för lönesättande samtal – att chef och arbetsgivare kommer överens om lönen?

–Jag har ingen bild av det nu. Men att döma av de konferenser vi haft så vill man känna sig trygg i att
lönebildningsprocessen fungerar innan man väljer den formen.

–Det är viktigt att medlemmarna inte känner sig tvungna att ha lönesättande samtal utan kan välja vanliga kollektivavtalsförhandlingar. De som inte är nöjda med sina samtal ska också kunna säga ifrån och överlämna förhandlingarna till facket.

Vad har du för råd till medlemmarna?

–De ska engagera sig och ha kontakt med sina fackliga ombud. Svara på enkäter som skickas ut av facket. Gå på medlemsmöten och se till att få stöd av facket om det blir aktuellt med lönesättande samtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA