Ingen utvärdering av rehabilitering
Det tog många år att få på plats och kostade runt 30 miljoner kronor. Nu fungerar Försäkringskassans datasystem för att följa upp den samordnade rehabiliteringen, SUS. Men det används inte för att svara på frågan om rehabiliteringen blivit mer effektiv eller om den enskilde får hjälp snabbare.
Av dem som 2012 avslutade en insats inom den samordnade rehabiliteringen gick 31 procent till arbete eller studier, medan 28 procent fortsatte i en annan rehabiliteringsinsats.
Men om detta är bra eller dåligt kan ingen säga. Inte heller om samverkan har lett till snabbare och bättre rehabiliteringsinsatser.
– Det finns inga utvärderingar av effekten för den enskilde individen, säger Håkan Söderberg, enhetschef för partnersamverkan vid Försäkringskassans huvudkontor. Det är en fråga för socialdepartementet.
Det tog många år innan SUS – Försäkringskassans system där aktörerna registrerar insatser, kostnader och resultat – över huvud taget fungerade.
Det skapades när den finansiella samordningen av rehabilitering mellan Försäkringskassan och andra myndigheter drogs i gång 2004. Men systemet hade stora brister. Det var krångligt att använda, det gick inte att få ut meningsfulla rapporter och kunde inte användas som underlag för analys.
2009 gav regeringen upp och läxade upp Försäkringskassan: »Regeringen ser mycket allvarligt på att den efterfrågade informationen inte levererats.«
Då hade Försäkringskassan satsat omkring 10 miljoner kronor på SUS, som skrotades. Nya SUS utvecklades för 20 miljoner kronor och togs i drift hösten 2010.
Samordnad Rehabilitering
- Finansiell samordning av rehabilitering mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, landsting och kommuner bedrivs sedan 1 januari 2004.
- I dag finns 83 samordningsförbund med verksamhet i 221 kommuner. De gjorde i fjol 870 insatser med 33 500 deltagare. 20 000 deltagare är registrerade i Försäkringskassans system SUS. 7 800 av dem avslutade en insats under 2012.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.