Inget förtroende för Skånerevisor

REVISION2007-03-23

En enig styrelse för Länsstyrelsen i Skåne län har beslutat att man inte längre har förtroende för internrevisorn Tommie Sjölin.

Beslutet var kulmen på en upptrappad konflikt mellan revisorn och länsstyrelsens ledning. Tommie Sjölin hade under lång tid granskat länsstyrelsen personaldirektör, bland annat hennes sidoinkomster och anmälningar från medarbetare om mobbning. När revisorn inte följde ledningens uppmaning att avsluta granskningen stängdes hans telefon och dator av, och han förbjöds att lämna länsstyrelsen lokaler om han inte lämnade ifrån sig sin rapport.

En efterdyning till den sistnämnda händelsen är att åklagare nu utreder om det finns anledning att väcka åtal mot någon på länsstyrelsen för olaga frihetsberövande.

Styrelsen säger i ett kortfattat pressmeddelande att den ”fäst särskilt stort avseende vid att internrevisorn handlat i strid mot god internrevisionssed och god revisorssed”. Den bedömningen gjordes häromdagen av revisionsbyrån Deloitte, som länsstyrelsens styrelse anlitat.

Enligt rapporten från Deloitte borde revisorn ha underrättat styrelsen i ett tidigare skede om granskningen av personaldirektören. Vidare gick han utanför sitt ansvarsområde när han ägnade sig åt att undersöka påstådd mobbning.

Revisionsbyrån är också kritisk till Tommie Sjölins arbetsmetoder. Exempelvis hade han spritt förtrolig information om personaldirektören till personer han intervjuat, vilket enligt Deloitte var ett brott mot kravet på konfidentiell hantering av sådant som kommer fram i revisionsarbetet.

Länsstyrelsens ledning har ännu inte tagit ställning till vilka konsekvenser styrelsens beslut ska få.

– Beslutet innebär egentligen bara att han inte kommer att fortsätta som internrevisor, säger länsstyrelsen informationschef Sara Fredström. I övrigt lägger sig styrelsen inte i hans placering.

En annan följd av händelserna i Skåne är att den statliga myndigheten Ekonomistyrningsverket, ESV, kallat in sitt särskilda råd för internrevision. Rådet ska diskutera principiella frågor som fallet väckt och som kan påverka tolkningen av verkets föreskrifter för internrevision. ESV granskar dock inte det enskilda ärendet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA