Inget omedelbart hot om uppsägningar

POLISEN2008-11-14

Polisen ser ut att klara sin ekonomi nästa år trots ett stort budgetunderskott. Därmed tycks det omedelbara hotet om uppsägningar av civilanställda vara undanröjt. Men på sikt finns ändå risk för personalminskningar.

Under nästa år räknar Rikspolisstyrelsen med ett underskott för polisväsendet på 780 miljoner kronor. Men enligt utfästelser från Regeringskansliet får polisen använda en anslagskredit på 4,5 procent, vilket i stort sett motsvarar underskottet, enligt Rikspolisstyrelsens överdirektör Seppo Wuori.

Han säger också att regeringens krav på att anställa 20 000 nya poliser till 2010 ligger fast.

– Vi har sagt till polismyndigheterna att inga civilanställda ska sägas upp på grund av medelsbrist. De nya poliserna ska arbeta med polisiära uppgifter, säger Seppo Wuori.

Därmed ser det ut som om det omedelbara hotet om uppsägningar av civilanställda är undanröjt – i alla fall på kort sikt.

Men Rikspolisstyrelsen kräver också att polismyndigheterna ser över vilka besparingar de kan göra.

Och enligt Seppo Wuori kan rationaliseringarna i sin tur leda till uppsägningar.

STs avdelningsordförande Maj Axelsson säger att hon hoppas att arbetsgivaren så fort som möjligt klargör vilka effektiviseringar man vill göra.

– Vår oro ligger i att uppsägningarna som regel drabbar civil personal. Man kan inte säga upp poliser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA