Besparingar ger färre civilanställda

POLISEN2008-11-24

En majoritet av länspolismyndigheterna kommer att minska antalet civilanställda. Det visar ST Press genomgång av länspolismyndigheternas besparingsförslag till Rikspolisstyrelsen.

Under nästa år räknar Rikspolisstyrelsen med ett underskott för polisväsendet på 780 miljoner kronor. Med anledning av det allt svårare ekonomiska läget gick Rikspolisstyrelsen i början av november ut till länspolismästarna och begärde in besparingsförslag för åren 2009 och 2010.

ST Press har gått igenom samtliga rapporter från länen. Av dessa framgår att antalet civilanställda kommer att minska i en majoritet av länen, även om det inte talas om uppsägningar. I stället ska neddragningen främst ske genom att man inte återbesätter tjänster vid avtals- eller ålderspension, eller genom att man inte förlänger visstids- eller tidsbegränsade anställningar.

Till exempel har Länspolismyndigheten i Norrbotten tretton civilanställda som går i pension fram till år 2011. Endast sex av tjänsterna kommer att återbesättas. I Kalmar län går tre civilanställda i pension. Ingen av tjänsterna återbesätts. Under förra veckan varslade dessutom Länspolismyndigheten i Kalmar alla civilanställda med tidsbegränsad anställning. I Hallands län har man redan minskat antalet civilanställda med nio personer under 2008 och räknar med ytterligare fyra under 2009.

Andra besparingar som länspolismyndigheterna föreslår gäller övertid, lokaler, övernattningar, julklappar, fruktkorgar och julfester.

I dagarna har justitiedepartementet och justitieutskottet nåtts av ett uttalande från STs samtliga länssektioner inom polisväsendet. I det uttrycker ST djup oro över polisens ekonomiska situation. ST menar att en orsak till krisen är regeringens beslut om att nya poliser ska utbildas och rekryteras för att nå målet om 20 000 poliser år 2010.

– Om Polisen inte får ekonomiska förutsättningar för att behålla och nyrekrytera civil personal, anser vi att den beslutade ökningen av poliser inte ska fullföljas fullt ut, säger Maj Axelsson, avdelningsordförande för ST inom polisen.

ST inom polisväsendet anser också att brist på civil personal innebär att poliser tas i anspråk för att utföra arbetsuppgifter som inte kräver polisiär kompetens. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA