Per Orsén och Lill Arnell  på Citypolisens kriminalregister
Bild: Sören Fröberg
Per Orsén och Lill Arnell på Citypolisens kriminalregister

Ärendehögarna växer på registret

POLISEN2008-11-26

Arbetssituationen är tung på Citypolisens kriminalregister i Stockholm. Mängden ärenden som ska registreras ökar med runt 30 000 årligen. Men personalen har minskat i antal.

– Här är katastrofalt på grund av att pensionsavgångar inte ersätts. Det är anställningsstopp. Vi har också två långtidssjukskrivna, säger Per Orsén, ST-medlem som jobbat i 18 år på kriminalregistret vid gods- och registerroteln.

Han pekar på högarna med ärenden som hopats på borden. Hit kommer färdigbehandlade ärenden från hela länet. Det rör sig om anmälningar, förundersökningar och förverkanden av gods och alkohol som ska registreras och arkiveras.

30 000 fler ärenden

Fler ärenden väller in än de elva anställda hinner med att beta av. Förra året fick man in drygt 363 000 ärenden och i år beräknar Per Orsén att det blir minst 30 000 fler.

Situationen har lett till att de anställda känner sig pressade.

– Under de senaste fem åren har det varit dåligt med sömnen, säger han.

Gruppchefen Lill Arnell instämmer:

– Man känner stress och frustration, för man vill ju göra ett bra jobb. Flera anställda har maximal plustid på flexen och vi får inte jobba övertid.

Utöver ärenderegistrering ska personalen också ta hand om förfrågningar från åklagare, målsägande, journalister, forskare och allmänhet som vill ha del av handlingar. I det sammanhanget ska sekretessbedömningar göras, berättar Lill Arnell.

Enligt Jan Evensson, chef för kriminalenheten i Citys polismästardistrikt, påverkas arbetssituationen på kriminalregistret av att polisen i år hunnit göra fler förundersökningar än vanligt.

Han säger också att man undersöker om ett samarbete kan byggas upp med andra enheter så att personal vid behov kan rycka in för varandra. Ska något göras måste det ske inom befintliga resurser, menar han, och de är begränsade på grund av ekonomin.

– Registergruppen gör ett väldigt bra arbete men vi har också andra grupper som är viktiga just nu.

STs ordförande för Citysektionen inom polisen, Åsa Jacobsson, tycker inte att det fungerar att flytta om personal.

– Jag anser att situationen är förtvivlad, inte bara för dem på registret utan för hela gods- och registergruppen. Vi saknar resurser och ekonomin är som den är. Eftersom vi enligt rege­ringsbeslut ska anställa 20 000 nya poliser de närmaste åren och det är anställningsstopp för civilanställda får man väl besätta platserna på registret med poliser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA