Ekonomiska problem vid Polisen

POLISEN2008-11-10

Polismyndigheterna behöver ytterligare 600 miljoner kronor för att klara verksamheten nästa år. Om regeringen inte skjuter till pengar eller utökar anslagskrediten finns risk för uppsägningar.

Polisen lider av stora ekonomiska problem. Polismyndigheten i Stockholms län räknar med att gå 317 miljoner kronor back nästa år. Får myndigheten inte något ekonomiskt tillskott kan det bli uppsägningar.

– Politiskt sett är det omöjligt att säga upp poliser och då är det vi civilanställda som är i farozonen, säger Karin Svenning, sektionsordförande för ST inom Polisen i Stockholms län.

Ett annat alternativ vore att stoppa mottagandet av polisaspiranter från Polishögskolan. Men då det är regeringen som har beslutat att utbilda flera tusen nya poliser är det förmodligen inte någon realistisk lösning, menar Karin Svenning.

Enligt budgetpropositionen ska Polisen få ett tillskott på 90 miljoner kronor 2009. Men det är långt ifrån tillräckligt. Rikspolisstyrelsens prognos pekar på ett underskott i hela landet på 600 miljoner kronor nästa år. 2010 beräknas underskottet bli 1,5 miljarder kronor.

Nu är förhoppningen att regeringen antingen ger Rikspolisstyrelsen mer pengar eller beviljar en extra stor anslagskredit.

– Men en utökad anslagskredit innebär bara att vi skjuter skulden framför oss, säger Karin Svenning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA