”Enkäten pekar på ledningsproblem”

ARBETSFÖRMEDLINGEN2012-11-23
STs personalenkät på Arbetsförmedlingen väcker känslor. Arbetsförmedlarna är myndighetens främsta resurs och det är allvarligt om deras professionalism begränsas, anser Ylva Johansson (S).

Ylva Johansson, vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet och socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson tycker att STs enkät med 2 800 anställda inom Arbetsförmedlingen ger en väldigt allvarlig bild.

– Enkäten pekar på ett stort ledningsproblem. Särskilt allvarlig är rädslan för att agera och upplevelsen av att vara hårt hållen och straffad från ledningen, säger Ylva Johansson.

Hon vill inte uttala sig om förtroendet för generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist.

– Det är inte min sak utan regeringens. Men det är allvarligt om hon inte tar rapporten på allvar. Värdet av Arbetsförmedlingen är arbetsförmedlarna. De är myndighetens främsta tillgång och generaldirektören måste vara rädd om dem.

Ylva Johansson tycker att det är fel väg att gå att begränsa de anställdas handlingsfrihet.

– Jag tror tvärtom att man ska ge medarbetarna möjlighet att använda den profession de har. Får de inte den möjligheten uppstår frustration.

Bakom enkätresultaten ligger indirekt regeringens arbetsmarknadspolitik, menar Ylva Johansson.

– Den är så hårt styrd och stelbent att man redan där får svårigheter som arbetsförmedlare att använda sin profession i mötet med den arbetslöse. Lägger man ovanpå det att Arbetsförmedlingens ledning begränsar medarbetarnas möjligheter att använda sitt kunnande så har man skapat sig ett väldigt stort problem, säger Ylva Johansson.

Även Josefin Brink (V), ledamot i arbetsmarknadsutskottet reagerar kraftigt på enkätsvaren.

– Det här är väldigt alarmerande. Och även om det är myndighetsledningen som har arbetsmiljöansvaret, vilar ansvaret ytterst på regeringen som måste agera, säger Josefin Brink.

Hon ställde på fredagen en skriftlig fråga med den innebörden till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).

Generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist vill inte svara på Publikts frågor. Hon låter genom pressavdelningen hälsa att arbetsgivaren ska göra sin egen medarbetarundersökning.

I en intervju i Aktuellt säger generaldirektören att hon tar ”på största allvar” att en del känner obehag ”inför en känsla som man kanske upplever”. Myndigheten genomgår en jättestor reform och det kan upplevas jobbigt, säger Angeles Bermudez-Svankvist i Aktuellt.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström är på fredagen på resa och otillgänglig för intervju. Hennes pressekreterare Niklas Gillström säger att enkäten är en intern angelägenhet för Arbetsförmedlingen.

– Regeringen förutsätter att arbetsmiljön på myndigheten är bra, säger Niklas Gillström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.